Charles Michel: Discuţiile dintre Regatul Unit şi UE se apropie de un moment al adevărului

Publicat:

Discuţiile purtate de Regatul Unit şi Uniunea Europeană pentru ajungerea la un acord asupra relaţiilor viitoare se apropie de un moment al adevărului înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a liderilor statelor membre, a opinat joi, la Dublin, preşedintele Consiliului European Charles Michel, potrivit Reuters, scrie agerpres.

După o întâlnire cu premierul irlandez Micheal Martin, Charles Michel a cerut Londrei ”să îşi pună cărţile pe masă”, afirmând că blocul comunitar european are nevoie de claritate privind poziţia Regatului Unit.


Citește și : Medicul lui Trump spune TOT despre starea de sănătate a președintelui american

”Următoarele zile sunt cruciale. Acesta este un moment al adevărului. Mai este doar o săptămână până la Consiliul European” din 15-16 octombrie, a declarat Michel în faţa presei.

”Este o situaţie plină de provocări. Credem că avem nevoie de mai multă claritate şi vom vedea dacă este posibil să facem progrese reale şi concrete”, a insistat el.

De partea sa, şeful executivului irlandez a spus că atmosfera din jurul negocierilor UE-Londra s-a schimbat în ultimele săptămâni, conducând la un dialog intensificat între cele două părţi.

”Dar atmosfera este un lucru, ea trebuie să fie urmată de substanţă”, a adăugat Martin.

Brexitul va fi una dintre principalele teme ale Consiliului European din 15 şi 16 octombrie, pe care premierul britanic Boris Johnson îl consideră data limită pentru încheierea unui acord cu UE privind relaţiile viitoare.

Runda de negocieri desfăşurată săptămâna trecută între Uniunea Europeană şi Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluţioneze toate problemele rămase în suspensie.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerţ liber – fără cote şi taxe vamale – Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016.

Citește și : După ce a învins COVID-ul, cel mai populat oraş din Noua Zeelandă revine la normalitate

Ţara este în prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene.

Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.