X

Charles Michel încearcă să dezamorseze ‘noul butoi cu pulbere’ din Georgia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lansat luni, la Tbilisi, un apel către autorităţile şi opoziţia din Georgia de a face totul pentru ”a dezamorsa situaţia” din această ţară din Caucaz, intrată de câteva luni într-o gravă criză politică, transmit AFP şi EFE, potrivit agerpres.

”Uniunea Europeană le cere tuturor părţilor din criza politică internă să-şi intensifice eforturile cu scopul dezamorsării situaţiei” actuale, a declarat Michel într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Salomé Zurabişvili.

Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Înalta oficialitate europeană a subliniat că ”un sistem judiciar performant şi independent este esenţial pentru aprofundarea parteneriatului dintre Georgia şi Uniunea Europeană”.

Georgia se află într-un impas politic după alegerile parlamentare din octombrie, câştigate de partidul aflat la putere, dar contestate ferm de opoziţie, care a denunţat fraude.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Marţea trecută, arestarea în forţă a unui lider al opoziţiei, Nikanor Melia, a condus la o nouă serie de manifestaţii contra guvernului şi a fost denunţată de aliaţii occidentali ai Georgiei.

Potrivit Parchetului georgian, în timpul protestelor din iunie 2019, Melia a condus tentativa de asalt asupra parlamentului din Tbilisi, soldată cu zeci de răniţi în rândul manifestanţilor şi poliţiştilor.

Tags: caucazCharles MichelConsiliul EuropeanGeorgiaNikanor MeliaSalome ZurabişviliTbilisiuniunea europeana
Categorii: Diaspora