Cheltuielile militare la nivel global au crescut în 2023 considerabil

Publicat:

Cheltuielile militare la nivel global au crescut în 2023 considerabil

Cheltuielile militare la nivel global au sporit în 2023 cu 7% faţă de anul anterior, până la 2.443 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai rapidă creştere anuală începând din 2009, a anunţat luni Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit Reuters, AFP şi Kyodo.

SIPRI arată că în 2023 toate ţările plasate pe primele zece locuri ca nivel al bugetului pentru apărare şi-au sporit cheltuielile militare.


Nan Tian, cercetător principal în cadrul programului privind producţia de arme şi cheltuieli militare al SIPRI, a explicat că această creştere este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii şi securităţii.

”Statele prioritizează puterea militară, dar ele riscă să ajungă la o spirală acţiune/reacţie în peisajul geopolitic şi de securitate tot mai volatil”, a spus Nan Tian. Acesta prognozează o creştere a cheltuielilor militare şi în următorii câţiva ani, în contextul în care războiul din Ucraina este ”departe de a fi încheiat”, iar tensiunile din Orientul Mijlociu şi Asia sunt o constantă.

Studiul SIPRI indică faptul că în 2023 primele cinci ţări în privinţa cheltuielilor militare au fost SUA, China, Rusia, India şi Arabia Saudită, ele reunind 61% din cheltuielile militare mondiale. Creşteri notabile s-au observat în Europa, Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu.

SUA au cheltuit anul trecut pentru apărare 916 miliarde de dolari, în creştere cu 4,3% faţă de 2022, în timp ce China şi-a sporit cheltuielile militare pentru al 29-lea an consecutiv, ajungând la 296 miliarde de dolari în 2023, cu 6% mai mult decât în anul precedent.

Continuarea războiului din Ucraina a antrenat o sporire a cheltuielilor militare în Ucraina, Rusia şi ”într-o serie întreagă” de ţări europene, a adăugat expertul SIPRI.

Rusia şi-a majorat cheltuielile pentru apărare anul trecut cu 24% comparativ cu 2022, până la 109 miliarde de dolari, potrivit estimărilor SIPRIU, şi de la anexarea Crimeei, în 2014, ţara şi-a sporit bugetul pentru apărare cu 57%.

Ucraina şi-a crescut cheltuielile militare cu 51% faţă de 2022, până la 64,8 miliarde de dolari, dar Kievul a primit ajutor militar în valoare de 35 de miliarde de dolari, majoritar din Statele Unite.

Deşi bugetele militare ale Ucrainei şi Rusiei sunt apropiate în valoare absolută, ele diferă ca proporţie din produsul intern brut (PIB).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac cu drone în centrul Tel Avivului. Un mort și mai mulți răniți

Atac cu drone în centrul Tel Avivului. Un mort și mai mulți răniți Un atac cu drone a avut loc, în această dimineață, în centrul...

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident O femeie din Chișinău era cât pe ce să cadă în plasa escrocilor și să rămână fără...

Tragedie la Dondușeni. Doi oameni au murit în urma unui accident

Tragedie la Dondușeni. Doi oameni au murit în urma unui accident Un bărbat de 38 de ani și o tânără de 21 de ani și-au...

Grosu crede că Morari a fost „scoasă” de Kremlin la prezidențiale și că face parte din planul de destabilizare

Grosu crede că Morari a fost „scoasă” de Kremlin la prezidențiale și că face parte din planul de destabilizare Președintele parlamentului, Igor Grosu, consideră ca...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.