Chicu îi răspunde Maiei Sandu: Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie ‘comisar Cattani’

Publicat:

Chicu îi răspunde Maiei Sandu: Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie ‘comisar Cattani’

„Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie „comisar Cattani”, spune liderul PDCM, Ion Chicu, făcând aluzie la declarațiile făcute de președinta Maia Sandu cu privire la prelungirea termenului concursului pentru ocuparea funcției de Procuror General.

Urmează Batman?”, se întreabă Chicu într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit unimedia.info.


Citeşte şi: Alertă teroristă în Parlamentul European de la Strasbourg

„Bineînțeles că noi cu toții vrem un comisar, un procuror Cattani al Republicii Moldova, care să aibă suficient curaj, să fie un om onest, cu suficientă competență și care să conducă această luptă împotriva corupției”. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu, făcând referire la prelungirea termenului concursului pentru ocuparea funcției de Procuror General.

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de Procuror General a fost prelungit. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor.

Chicu îi răspunde Maiei Sandu: Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie ‘comisar Cattani’

Două persoane s-au înregistrat la concursul pentru funcția de procuror general. Este vorba despre avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a contestat la Curtea Constituțională decretul prin care Maia Sandu l-a demis pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu, după ce oficiala a semnat decretul prin care l-a demis din funcția de Procuror General, obținută de acesta prin concurs .

Maia Sandu respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo că i-ar fi cerut să abandoneze un episod din Furtul miliardului, care viza tranzacțiile de la Victoriabank. „Cum așa? Sunt partenerii noștri”, povestește Alexandr Stoianoglo că i-ar fi zis Maia Sandu.

„La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politic. I-am explicat că dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investighează, conduc dosarele penale.

Chicu îi răspunde Maiei Sandu: Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie ‘comisar Cattani’

Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut, i-am spus că am investigat un episod, care urmează să fie trimis în judecată și că Victoriabank a adus un prejudiciu statului de cel puțin 2 miliarde de lei și dosarul la acea perioadă a fost terminat – a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis în judecată. Tot eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat anterior Stoianoglo.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Stoianoglo a fost demis la doi ani de când a fost reținut și scos din funcție. Maia Sandu a semnat decretul de destituire a acestuia.

Procurorul General a spus că merge în judecată și cere anularea decretului șefei statului, Maia Sandu, prin care a fost demis. „Noi analizăm și posibilitatea de a ataca decizia la Curtea Constituțională, dar o să vedem, vom găsit o soluție și în acest sens”, a declarat acesta.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Chicu îi răspunde Maiei Sandu: Gata, Dragalin nu mai merge, trebuie ‘comisar Cattani’

Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.