Chile: Ministrul culturii şi-a dat demisia din cauza unor afirmaţii polemice privind muzeul victimelor dictaturii

Publicat:

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a acceptat luni demisia ministrului culturii, scriitorul Mauricio Rojas, la patru zile după numirea sa, din cauza unor afirmaţii polemice privind Muzeul memoriei şi al drepturilor omului, dedicat victimelor dictaturii, relatează AFP.

Scriitorul Mauricio Rojas a fost numit joi în cadrul unei remanieri ministeriale operate de Sebastian Pinera la cinci luni de la învestitură.


Citește și : John Bolton s-a întâlnit cu ambasadorul Turciei în SUA pentru a discuta despre detenţia pastorului Brunson

După nominalizarea sa, presa chiliană a descoperit o frază scrisă de Mauricio Rojas în urmă cu trei ani într-una dintre cărţile sale.

Muzeul este “un montaj al cărui obiectiv (…) este de a şoca vizitatorul, de a-l lăsa stupefiat şi a-l împiedica să raţioneze”, a scris el despre instituţia care comemorează cele 3.200 de victime, morţi sau dispăruţi, ale dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Afirmaţiile sale au fost ferm criticate de personalităţi din lumea culturii, care i-au cerut imediat demisia pentru că a “relativizat” încălcările drepturilor omului comise de militari.

“În calitate de preşedinte al Chile şi fără să mă gândesc la altceva decât la interesul ţării noastre (…), am decis să accept demisia ministrului Mauricio Rojas”, a anunţat Pinera, în cadrul unei intervenţii de luni din palatul prezidenţial La Moneda.

Arheologa Consuelo Valdés a fost numit ministru al culturii în locul său.

Totuşi, în cadrul discursului său, preşedintele a afirmat că nu împărtăşeşte “voinţa anumitor sectoare ale ţării care vor să impună un adevăr absolut, care nu dau dovadă de nicio toleranţă şi care nu respectă libertatea de expresie şi de opinie a tuturor compatrioţilor noştri”.

“Nu am minimalizat niciodată, nici nu am justificat inacceptabilele, sistematicele şi foarte gravele încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în Chile”, s-a apărat pe Twitter Mauricio Rojas.

Citește și : Peste 134 de persoane au fost ucise în nordul Siriei în ultimele zile(ONU)

În 2016, el a calificat acelaşi loc drept un “muzeu de stânga, care spune o versiune falsă a istoriei Chile”, în cadrul unui interviu pentru canalul de ştiri CNNCHile.

Muzeul memoriei a fost inaugurat în 2010 de fosta preşedintă Michelle Bachelet, la finalul primului său mandat. A fost unul dintre proiectele emblematice ale fostei şefe a statului în două rânduri, care a fost deţinută şi torturată în timpul dictaturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.