China a adus pe Pământ aproape 2 kg de eşantioane de pe faţa nevăzută a Lunii

Publicat:

China a adus pe Pământ aproape 2 kg de eşantioane de pe faţa nevăzută a Lunii

China a anunţat vineri cantitatea de material pe care a reuşit să o aducă pe Pământ de pe faţa nevăzută a Lunii, în cadrul misiunii Chang’e-6, eşantioanele colectate însumând 1.935,3 grame, transmite agenţia EFE, potrivit stiripesurse.ro.

Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA), care a făcut anunţul, a confirmat că eşantioanele, primele aduse pe Pământ de pe partea îndepărtată a satelitului natural al planetei noastre, au fost predate echipelor de cercetare în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Beijing.


Vezi şi: VIDEO – Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb şi un Biden confuz – Stiripesurse.md

“Am observat că probele aduse înapoi de Chang’e 6 sunt mai vâscoase în comparaţie cu cele anterioare, cu prezenţa unor bulgări. Acestea sunt caracteristicile observate până acum”, a declarat Ge Ping, director adjunct al Centrului de inginerie şi explorare selenară al CNSA şi purtător de cuvânt al misiunii, citat de agenţia de presă de stat Xinhua.

China a adus pe Pământ aproape 2 kg de eşantioane de pe faţa nevăzută a Lunii

Eşantioanele, care includ roci şi regolit, au fost extrase din craterul Aitken, situat lângă polul sudic lunar, unul dintre cele mai mari şi mai vechi de pe Lună.

Capsula care conţinea eşantioanele a aterizat cu succes în regiunea autonomă nordică Mongolia Interioară, la 25 iunie.

După un proces minuţios de recuperare şi transfer la Beijing, eşantioanele au fost predate unor echipe de cercetare chineze selectate pentru a începe analizele şi studiile.

Preşedintele chinez Xi Jinping a lăudat marţi “succesul deplin al misiunii” şi a subliniat “efortul Chinei de a deveni o putere spaţială şi tehnologică”.

China a adus pe Pământ aproape 2 kg de eşantioane de pe faţa nevăzută a Lunii

“În ultimii 20 de ani, toţi cei implicaţi în proiectul de explorare a Lunii au escaladat culmile ştiinţei şi tehnologiei, realizând progrese remarcabile care au captat atenţia lumii”, a spus el.

China, singura ţară care a reuşit să aselenizeze controlat pe partea nevăzută a Lunii, va dedica următoarele două misiuni Chang’e explorării polului sud al satelitului natural al Pământului, unde intenţionează să construiască o bază de explorare ştiinţifică, alături de Rusia şi alte ţări.

Chang’e 7 este programată să ajungă la polul sudic lunar în 2026, unde va avea misiunea de a căuta gheaţă de apă, în timp ce misiunea Chang’e 8, din 2028, va explora eventuale utilizări ale resurselor descoperite de predecesoarea sa şi va pune bazele explorării cu echipaj uman, un deziderat despre care programul spaţial chinez speră să se materializeze în jurul anului 2030.

China a adus pe Pământ aproape 2 kg de eşantioane de pe faţa nevăzută a Lunii

În plus, China a anunţat joi noi proiecte pentru programul său spaţial, cu planuri de explorare a planetelor Marte şi Jupiter în următoarele decenii.

Beijingul a investit masiv în programul său spaţial în ultimii ani, cu diverse misiuni de explorare şi crearea propriei staţii spaţiale, Tiangong, care va funcţiona timp de aproximativ zece ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Panama Papers: Toți cei 28 de inculpați în scandalul Mossack-Fonseca au fost achitați

Panama Papers: Toți cei 28 de inculpați în scandalul Mossack-Fonseca au fost achitați Un tribunal panamez a achitat toate cele 28 de persoane acuzate de...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul ‘Make Europe Great Again’

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul 'Make Europe Great Again' Liderul pro-Kremlin al Ungariei, Viktor Orban, preia președinția rotativă a Consiliului...

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce motocicletele cu care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.