China a început să-şi evacueze cetăţenii blocaţi în Ucraina

Publicat:

China a început să-şi evacueze cetăţenii blocaţi de invazia rusă în Ucraina, a anunţat marţi un cotidian chinez, într-un context de tensiuni legat de bunele relaţii între Beijing şi Moscova, informează AFP, potrivit agerpres.

Circa 600 de studenţi chinezi au fost evacuaţi luni din Kiev şi Odesa în direcţia Republicii Moldova, a precizat Global Times, citând ambasada Chinei din capitala ucraineană.


Citeşte şi: Ucraina şi Rusia raportează pierderi semnificative în rândurile inamicului – Black News

Cetăţenii chinezi au fost evacuaţi cu autocarele, escortate de personal al ambasadei şi de poliţişti ucraineni, a adăugat publicaţia chineză, calificând traseul de şase ore drept “sigur şi calm”.

Pe reţelele sociale chineze, internauţii au relatat în ultimele zile incidente, ce nu au putut fi verificate, între ucraineni şi chinezi prezenţi în Ucraina.

Ataşată parteneriatului său cu Moscova, China s-a abţinut să condamne intervenţia rusă în Ucraina, refuzând chiar să vorbească despre “invazie”.

Înainte de ofensivă, Beijingul a ignorat avertismentele serviciilor de informaţii americane cu privire la iminenţa unui atac rus, lăsându-i pe cei circa 6.000 de cetăţeni chinezi din Ucraina sub ameninţarea luptelor.

În orele care au urmat invaziei, ambasada Chinei le-a cerut acestora din urmă să identifice vehiculul lor cu ajutorul unui drapel chinez şi a anunţat evacuări aeriene. Însă misiunea diplomatică a schimbat indicaţiile sâmbătă, cerându-le cetăţenilor săi mai multă discreţie, înainte de a renunţa duminică la evacuările sale aeriene, în urma degradării situaţiei.

“Ucrainenii sunt într-o situaţie dificilă şi suferă mult”, a declarat ambasadorul Fan Xianrong într-o înregistrare video difuzată online, în care îi îndeamnă pe chinezii aflaţi în Ucraina “să nu intre în dispute cu locuitorii”.

Citeşte şi: Peste 100 de civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina – Black News

Alţi o mie de chinezi urmează să părăsească Ucraina marţi, spre Polonia şi Slovacia, potrivit Global Times.

Alte două ţări vecine, România şi Ungaria, îi vor ajuta pe chinezii refugiaţi din Ucraina, a mai spus luni ambasada. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia măreşte soldele pentru a-i convinge pe ruşi să lupte pe frontul din Ucraina, la până de peste cinci ori salariul mediu anual

Rusia măreşte soldele pentru a-i convinge pe ruşi să lupte pe frontul din Ucraina, la până de peste cinci ori salariul mediu anual Autorităţile mai...

Șeful NATO: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse

Șeful NATO: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după...

Rusia: Cresc soldele pentru a atrage voluntari să lupte în Ucraina

Rusia: Cresc soldele pentru a atrage voluntari să lupte în Ucraina Autorităţile din mai multe regiuni ale Rusiei au anunţat în ultimele săptămâni creşteri considerabile...

„Lumea rusă aduce doar distrugere”. Un moldovean din Ucraina face apel pentru integrarea europeană la referendum

„Lumea rusă aduce doar distrugere”. Un moldovean din Ucraina face apel pentru integrarea europeană la referendum Un cetățean moldovean stabilit în Ucraina, Alexandru, a postat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.