X

China a livrat două fregate marinei pakistaneze

China a livrat două fregate marinei pakistaneze, ultimele nave din cadrul unui acord semnat în 2018. Cele două țări își consolidează astfel alianța și poziția din regiune, potrivit Reuters, scrie agerpres

Navele vor fi folosite pentru a proteja mările coridorului economic China-Pakistan (CPEC), a relatat ziarul chinez Global Times. CPEC este un proiect de infrastructură care leagă Xinjiang, în vestul Chinei, de Pakistan, cu scopul de a oferi în viitor o rută alternativă de transport pentru mărfuri, inclusiv pentru gaz. O parte a rețelei este reprezentată de portul pakistanez Gwadar, situat pe o cale navigabilă cheie din Marea Arabiei.

Citește și : Număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate pe plan intern în 2022 (raport)

Legăturile economice și militare dintre cei doi vecini s-au întărit în ultima perioadă. Acest lucru este evidențiat de creșterea achizițiilor militare ale Pakistanului din China și de exercițiile militare comune. Pentru China, Pakistanul și accesul său la Marea Arabiei sunt esențiale în cazul unei blocade maritime în Strâmtoarea Malacca.

China a livrat Pakistanului primul lot de șase avioane de luptă J-10 în luna martie a anului trecut. Cele opt submarine din clasa Hangor pe care Pakistanul le-a comandat de la China vor fi livrate înainte de 2028.

La începutul acestei săptămâni, ministrul chinez al apărării i-a spus șefului marinei pakistaneze că armatele lor ar trebui „să acopere noi domenii de cooperare” pentru a-și consolida capacitatea de a proteja securitatea regională.

În Asia de Sud, legăturile Chinei cu India, cu care Pakistanul are relații înghețate, s-au deteriorat în ultimii ani. În plus, retragerea trupelor americane din Afganistan a sporit incertitudinea în regiune, forțând China și Pakistan să-și consolideze alianța.

Citește și : Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Tags: asiaChinaCPECfregatepakistan
Categorii: Știrile zilei