X

China a prezentat un plan ce vizează construirea unui sistem de sateliţi care să faciliteze explorarea spaţiului

China va începe să construiască sateliţi-releu care, până în 2030, vor acţiona ca o punte de comunicaţie între centrele de operaţiuni de la sol şi misiunile trimise spre Lună şi dincolo de ea, a anunţat miercuri presa de stat chineză, citată de Reuters, potrivit agerpres.  

Un program-pilot al viitoarei constelaţii de sateliţi va sprijini actualul program al Chinei de explorare lunară şi construirea Staţiei Internaţionale de Cercetări Lunare (ILRS), a raportat agenţia de presă Xinhua, citându-l pe Wu Yanhua, coordonatorul principal al proiectului chinez de explorare a spaţiului îndepărtat.

Citește și : Biden merge la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia, în mai (Casa Albă)

Pentru a începe construcţia acelei constelaţii – denumită Queqiao-2 (“Podul Coţofenelor-2”, denumit după un pod alcătuit din coţofene în mitologia chineză – n.red.) – un satelit-releu, care va asigura comunicaţii între partea nevăzută a Lunii şi Terra, va fi lansat în 2024 pentru a sprijini misiunile lunare fără echipaj uman programate în acest deceniu.

Tot în 2024, China intenţionează să lanseze misiunea Chang’e-6 pentru a preleva eşantioane lunare de pe fundul unui vechi crater situat pe faţa nevăzută a Lunii.

Misiunea Chang’e-7 va fi lansată în jurul anului 2026 pentru a explora resursele de la polul sudic al Lunii, care ar putea susţine o bază umană locuibilă pe termen lung.

Va urma misiunea Chang’e-8, în 2028, când va fi construit modelul de bază al ILRS. Până acum, China s-a asigurat de participarea Rusiei şi a Venezuelei la proiectul acelei staţii internaţionale.

China doreşte să trimită şi astronauţi pe Lună până în 2030.

În următoarea fază, va fi construită structura de bază a constelaţiei de sateliţi în jurul anului 2040 pentru a sprijini comunicaţiile, navigaţia şi serviciile de teledetecţie pentru misiunile lunare cu echipaj uman şi pentru misiunile de explorare a unor planete precum Marte şi Venus, a dezvăluit Wu Yanhua.

Citește și : Kamala Harris pune avortul în centrul campaniei pentru alegerile din 2024

În 2020, misiunea fără echipaj uman Chang’e-5, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a adus pe Terra primele eşantioane culese de pe Lună de un dispozitiv chinezesc.

China a reuşit prima alunizare a unei sonde în 2013 şi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în anul 2030.

Tags: ChinaILRSlunasateliţi
Categorii: Știrile zilei