China a recurs la ‘operaţiuni ilegale’ în alte ţări pentru a-i repatria pe ‘fugari’

Publicat:

China utilizează metode extrajudiciare pentru a repatria “fugari” acuzaţi de corupţie sau de alte delicte, recurgând inclusiv la “operaţiuni ilegale” în alte ţări, acuză într-un raport un ONG pentru apărarea drepturilor omului, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Potrivit asociaţiei Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid şi fondată de un suedez ce fusese mai demult încarcerat într-o închisoare chineză, “cvasi-totalitatea” celor circa 10.000 de persoane readuse oficial în China după 2014 au fost transferate prin astfel de mijloace.


Citeşte şi: Germania sare de 100.000 de infectări zilnice pentru prima dată de la începutul pandemiei – Black News

Această cifră ar fi doar “partea vizibilă a aisbergului”, apreciază studiul publicat marţi.

Oficial, persoanele sunt vizate în cadrul unei campanii anticorupţie lansate de preşedintele chinez Xi Jinping pentru o “asanare” a mediilor economic şi politic.

Însă potrivit Safeguard Defenders, persoane critice faţă de Partidul Comunist Chinez (PCC) ar face de asemenea obiectul unor presiuni pentru a se întoarce în China.

Pentru a-i readuce în ţară pe aceşti “fugari”, Beijingul, în afară de clasicele cereri de extrădare, ar utiliza parţial şi mijloace extrajudiciare.

“Agenţi chinezi” ar fi întreprins inclusiv “operaţiuni ilegale” în străinătate, sub acoperire, pentru a convinge, intimida sau chiar răpi persoane date în căutare, susţine Safeguard Defenders.

În numeroase cazuri, autorităţile chineze hărţuiesc, chiar plasează în detenţie, apropiaţi rămaşi în China ai acestor “fugari”, pentru a-i determine pe aceştia din urmă să se întoarcă în ţară, potrivit raportului.

Unele dintre persoanele căutate ar fi de asemenea atrase prin viclenie în ţări terţe care au acorduri de extrădare cu China, pentru a facilita capturarea lor.

Beijingul a lansat în 2014 operaţiunea “Vânătoarea de vulpi” pentru a-i repatria pe infractorii economici. Ulterior, aceasta a fost integrată în operaţiunea “Sky Net”, lansată în 2015 şi mai amplă în ceea ce priveşte numărul de persoane vizate.

China este acuzată că a întreprins mai multe răpiri.

În 2015, Gui Minhai, un chinez naturalizat în Suedia care vindea la Hong Kong cărţi despre liderii chinezi, a dispărut în Thailanda, înainte de a reapărea în detenţie în China.

În 2017, miliardarul Xiao Jianhua a dispărut brusc de la un hotel din Hong Kong. Nu se cunoaşte nici la ora actuală unde se află el.

Citeşte şi:Începe NEBUNIA! O canadiană devine prima pacientă din lume diagnosticată cu ‘schimbări climatice’ – Black News

Safeguard Defenders a fost fondat de Peter Dahlin, un militant suedez instalat mai demult la Beijing (2009-2016) pentru a forma apărători ai drepturilor omului. El a stat în detenţie timp de trei săptămâni, pentru atingere adusă securităţii naţionale, înainte de a fi expulzat.

Pentru raportul său, ONG s-a bazat pe propriile interviuri, documente oficiale chineze sau articole din presa chineză şi străină. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.