China aduce un omagiu ‘prietenului’ său din Zimbabwe, Robert Mugabe

Publicat:

China, important partener al Zimbabwe, a adus miercuri un omagiu ‘prietenului’ său Robert Mugabe, la o zi după demisia decanului de vârstă al şefilor de stat din lume, şi a promis că va continua cooperarea cu această ţară africană, informează AFP, potrivit agerpres.

‘China respectă decizia lui Mugabe de a demisiona’, a declarat în faţa presei Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. ‘El rămâne un bun prieten al poporului chinez’, a adăugat acesta.


Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

‘Mugabe a adus o contribuţie istorică la independenţa Zimbabwe’, a subliniat Lu, amintind că fostul preşedinte, în vârstă de 93 de ani, era ‘puternic angajat în favoarea prieteniei între China’ şi ţara sa.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Beijingul este dispus că colaboreze cu noii lideri zimbabwieni. ‘Politica noastră de prietenie faţă de Zimbabwe nu se va schimba’, a declarat Lu Kang, care a promis ‘că va ridica nivelul relaţiilor bilaterale’.

‘China şi Zimbabwe sunt legate de o prietenie durabilă (…) Cooperarea noastră concretă a adus beneficii tangibile celor două părţi, mai ales locuitorilor din Zimbabwe’, a mai spus el.

Preşedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, 93 de ani, a demisionat marţi după 37 de ani de putere, în timpul căreia a condus ţara sa cu o mână de fier, după proclamarea independenţei în 1980.

Citeşte şi: Un avion militar american S-A PRĂBUŞIT în mare. La bord se aflau 11 persoane

În timpul mandatului său, Robert Mugabe a căutat şi obţinut susţinerea economică şi politică a Beijingului, iar preşedintele chinez Xi Jinping a fost, în 2015, unul dintre puţinii şefi de stat care au efectuat o vizită oficială în această ţară criticată de liderii occidentali, ce denunţau încălcările drepturilor omului din Zimbabwe.

Atunci când Mugabe a efectuat o vizită la Beijing, în 2014, Xi l-a salutat ca pe un ‘vechi prieten’ al poporului chinez.

Şi Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreşedinte zimbabwian în exil care îl va lua locul lui Robert Mugabe, are legături istorice cu China: el a efectuat aici studii militare, înainte de a participa la independenţa Zimbabwe împotriva colonizatorului britanic, proclamată în 1980.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

L-au chemat pe Recean în Parlament. Comuniștii și socialiștii cer explicații

L-au chemat pe Recean în Parlament. Comuniștii și socialiștii cer explicații Comuniștii și socialiștii au cerut, astăzi, în plenul Parlamentului, audierea prim-ministrului Dorin Recean. Citește și:...

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.