X

China aduce un omagiu ‘prietenului’ său din Zimbabwe, Robert Mugabe

China, important partener al Zimbabwe, a adus miercuri un omagiu ‘prietenului’ său Robert Mugabe, la o zi după demisia decanului de vârstă al şefilor de stat din lume, şi a promis că va continua cooperarea cu această ţară africană, informează AFP, potrivit agerpres.

‘China respectă decizia lui Mugabe de a demisiona’, a declarat în faţa presei Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. ‘El rămâne un bun prieten al poporului chinez’, a adăugat acesta.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

‘Mugabe a adus o contribuţie istorică la independenţa Zimbabwe’, a subliniat Lu, amintind că fostul preşedinte, în vârstă de 93 de ani, era ‘puternic angajat în favoarea prieteniei între China’ şi ţara sa.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Beijingul este dispus că colaboreze cu noii lideri zimbabwieni. ‘Politica noastră de prietenie faţă de Zimbabwe nu se va schimba’, a declarat Lu Kang, care a promis ‘că va ridica nivelul relaţiilor bilaterale’.

‘China şi Zimbabwe sunt legate de o prietenie durabilă (…) Cooperarea noastră concretă a adus beneficii tangibile celor două părţi, mai ales locuitorilor din Zimbabwe’, a mai spus el.

Preşedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, 93 de ani, a demisionat marţi după 37 de ani de putere, în timpul căreia a condus ţara sa cu o mână de fier, după proclamarea independenţei în 1980.

Citeşte şi: Un avion militar american S-A PRĂBUŞIT în mare. La bord se aflau 11 persoane

În timpul mandatului său, Robert Mugabe a căutat şi obţinut susţinerea economică şi politică a Beijingului, iar preşedintele chinez Xi Jinping a fost, în 2015, unul dintre puţinii şefi de stat care au efectuat o vizită oficială în această ţară criticată de liderii occidentali, ce denunţau încălcările drepturilor omului din Zimbabwe.

Atunci când Mugabe a efectuat o vizită la Beijing, în 2014, Xi l-a salutat ca pe un ‘vechi prieten’ al poporului chinez.

Şi Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreşedinte zimbabwian în exil care îl va lua locul lui Robert Mugabe, are legături istorice cu China: el a efectuat aici studii militare, înainte de a participa la independenţa Zimbabwe împotriva colonizatorului britanic, proclamată în 1980.

Tags: ChinaEmmerson MnangagwaLu KangRobert MugabeXi JinpingZimbabwe
Categorii: Știrile zilei