X

China anunţă exerciţii militare cu Rusia în această lună

China anunţă exerciţii militare cu Rusia în această lună

China a anunţat luni exerciţii militare comune cu Rusia în această lună, într-un semn de consolidare a legăturilor lor, ceea ce a făcut ca Beijingul să fie catalogat de NATO drept un „facilitator” al războiului Moscovei în Ucraina, relatează AFP.

Forţele navale şi aeriene vor participa la exerciţiile „North-Joint 2024” în şi în jurul Mării Japoniei şi Mării Ohoţk, în largul coastei ruse, a anunţat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Acest exerciţiu vizează aprofundarea nivelului de cooperare strategică între armatele chineză şi rusă şi consolidarea capacităţii lor de a face faţă împreună ameninţărilor la adresa securităţii”, a declarat ministerul.

Cei doi aliaţi vor trimite flote navale într-o patrulă maritimă comună, iar China va participa, de asemenea, la exerciţiul strategic „Ocean-2024” al Rusiei, a adăugat comunicatul. Ministerul de la Beijing nu a dat o dată precisă pentru aceste manevre.

În luna iulie, cele două ţări au organizat exerciţii comune în apele şi în spaţiul aerian din jurul oraşului Zhanjiang, un oraş din provincia Guangdong din sudul Chinei. Manevrele au avut loc în aceeaşi săptămână în care liderii NATO au avertizat că China „a devenit un facilitator decisiv” al invaziei Rusiei în Ucraina. În replică, Beijingul a avertizat alianţa militară condusă de SUA în privinţa „oricărei tentative de confruntare”.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Rusia şi China şi-au intensificat cooperarea militară şi economică în ultimii ani, ambele luptând împotriva „hegemoniei occidentale”, în special împotriva a ceea ce ele consideră a fi dominaţia SUA asupra afacerilor mondiale. Acestea au declarat un parteneriat „fără limite” cu puţin timp înainte ca Moscova să-şi lanseze ofensiva în Ucraina în februarie 2022. Luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că legăturile economice şi comerciale dintre Rusia şi China „dau rezultate” atunci când s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang la Moscova.

Tags: ChinaNATOrusia
Externe