X

China avertizează că va lua ‘măsurile necesare’ după noile sancţiuni americane

China a avertizat că va lua ‘măsurile necesare’ în faţa ‘represiunii nejustificate’ exercitate de Statele Unite împotriva companiilor chineze recent adăugate pe lista neagră, majoritatea acuzate de participare la reprimarea etniei musulmane a uigurilor în regiunea Xinjiang (nord-vest), relatează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un context de puternice tensiuni bilaterale cu privire la comerţ, Taiwan, Hong Kong sau noile tehnologii, administraţia Biden a anunţat vineri că adaugă 23 de companii chineze pe lista sa neagră.

Citește și : Alegerile parlamentare din Republica Moldova: Dodon şi Voronin vs Maia Sandu

Paisprezece sunt acuzate de ‘încălcări’ ale drepturilor omului în Xinjiang, unde Washingtonul denunţă o ‘campanie de represiune’ a Beijingului împotriva uigurilor, kazahilor şi altor grupuri minoritare musulmane.

Dintre celelalte companii vizate, jumătate sunt sancţionate pentru legăturile prezumate cu modernizarea armatei Chinei.

‘În dispreţul faptelor, Statele Unite folosesc o dată în plus scuza drepturilor omului’ pentru a lansa o ‘represiune nejustificată’ împotriva companiilor chineze, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing.

‘Vom lua măsurile necesare pentru a apăra ferm drepturile şi interesele legitime chineze’, a subliniat el într-un comunicat, acuzând ‘o încălcare gravă a regulilor economice şi comerciale internaţionale’.

Citește și : Persoanelor nevaccinate anti-COVID-19 nu ar trebui să li se permită să călătorească (medic german)

Washingtonul denunţă un ‘genocid’ în Xinjiang şi a adoptat mai multe sancţiuni împotriva intereselor chineze.

La 24 iunie, SUA au interzis importul de materiale pentru panouri solare fabricate de o companie chineză, după ce blocaseră deja importul de produse capilare, de bumbac, de piese informatice sau de textile fabricate de firme din Xinjiang.

Tags: BidenChinahong kongStatele UnitetaiwanXinjiang
Categorii: Știrile zilei