China : Congresul votează abolirea limitelor mandatului prezidenţial

Publicat:

Congresul chinez va vota duminică înlăturarea limitelor mandatului prezidenţial, astfel că Xi Jinping va rămâne preşedinte pe viaţă, scrie BBC.

Schimbarea este pare dintr-o serie de modificări ale Constituţiei, aşteptate să treacă de votul Congresului, conform news.ro .


Partidul a propus eliminarea termenului limită a mandatului prezidenţial în luna februarie. Xi a devenit preşedinte în 2012, iar cel de-al şaptelea lider al Chinei ar fi urmat să părăsească funcţia în 2023.

Citește și : Qatarul denunţă la ONU noi încălcări ale spaţiului său aerian de către EAU şi Bahrein

Modificările Constituţiei sunt aşteptate să treacă fără emoţii de Congresul Naţional al Poporului. Similar rolului parlamentului în alte ţări, Congresul este organismul cu cea mai mare putere de decizie din China.

Nu a votat niciodată împotriva Partidului Comunist, însă potrivit mai multor surse, duminică, 2.980 de delegaţi s-ar putea abţine de la vot, ceea ce ar fi văzut ca un protest.

Cenzorii din China au blocat discuţiile pe această temă, inclusiv imagini cu Winnie the Pooh, pe care utilizatorii social media le foloseau pentru a-l reprezenta pe Xi.

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat de mulţi pentru că a considerat mandatul nelimitat drept ceva „minunat”. „Preşedinte pe viaţă… cred că este minunat. Poate că ar trebui să încercăm şi noi cândva”, a spus el luni.

Cel de-al treilea mandat al lui Xi nu este singura temă pe ordinea de zi a Congresului. Vor fi discutate noul guvern chinez pentru următorii cinci ani, ratificarea unei legi pentru înfiinţarea unui organism anti-corupţie şi includerea filozofiei politice a preşedintelui – „Gândul lui Xi Jinping” – în Constituţie.

Gândul lui Xi Jinping este ideologia aprobată de Partidul Comunist în luna octombrie a anului trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.