China critică ‘supoziţiile nefondate’ dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Beijingului

Publicat:

China a criticat marţi “supoziţiile nefondate” dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035 pentru a ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că “umflă” ameninţarea militară pe care ar reprezenta-o China, potrivit France Presse, potrivit agerpres

În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul sublinia de asemenea ameliorarea constantă a aviaţiei militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Potrivit raportului american, “Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaţionale a depăşit 400” de bucăţi.

Şi “dacă China continuă să-şi sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilităţile un stoc de circa 1.500 de ogive” până în 2035, asigură experţii.

Acest arsenal ar rămâne totuşi departe în urma celor al SUA şi Rusiei, care deţin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.

Raportul american “distorsionează politica de apărare şi strategia militară a Chinei, este constituit din supoziţii nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei /…/ şi relevă turul obişnuit al SUA de a umfla şi exagera aşa-zisa ameninţare militară chineză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.

“SUA lansează acuzaţii şi presupuneri în legătură cu modernizarea forţelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-şi revadă în profunzime şi să reflecteze la propria politică nucleară”, a adăugat Tan.

Raportul american apreciază de asemenea că Beijingul desfăşoară “acţiuni mai coercitive şi agresive în regiunea Indo-Pacifică”, termen utilizat de administraţia americană pentru a desemna o realitate schimbătoare a alianţelor în zona Asia-Pacific. Acesta este în special cazul din jurul Taiwanului.

Această ultimă afirmaţie “interferează grosier” în afacerile interne ale Chinei, a continuat Tan.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

China revendică insula ca făcând parte din teritoriul său şi Taiwanul constituie subiect de tensiuni între Beijing şi Washington.

O vizită în insulă a preşedintei Camerei Repezentanţilor din Congresului SUA, Nancy Pelosi, în august, le-a accentuat, China reacţionând prin cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei după anii 1990.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

 Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice de la Paris cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet

 Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice de la Paris cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet Opt sportivi palestinieni vor participa la Jocurile Olimpice...

Un adolescent a murit sub ochii amicului său. după ce a căzut de pe cal, la Orhei

Moartea a venit la galop. Un adolescent a murit sub ochii amicului său. după ce a căzut de pe cal, la Orhei Un adolescent a...

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial Microsoft a declarat că estimează că 8,5 milioane de computere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.