X

China denunță declaraţiile “iresponsabile” ale lui Trump împotriva Beijingului

China a denunţat sâmbătă declaraţiile “iresponsabile” ale preşedintelui american Donald Trump, care a justificat anularea vizitei în Coreea de Nord a secretarului de stat Mike Pompeo prin lipsa de cooperare a Beijingului, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Declaraţiile americane sunt neadevărate şi iresponsabile. Suntem profund îngrijoraţi şi am protestat solemn pe lângă Statele Unite”, a declarat într-un comunicat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Citește și : Afganistan: Cel puțin trei morți într-un atac sinucigaș comis în orașul Jalalabad

“Toate părţile implicate (în dosarul nuclear nord-coreean) trebuie să urmeze calea soluţionării politice, să aibă contacte active, să negocieze şi să ţină cont de îngrijorările legitime ale fiecărei părţi”, a mai spus oficialul chinez.

“Ele trebuie să dea dovadă de mai multă sinceritate şi de flexibilitate, mai degrabă decât să fie temperamentale şi să-i învinuiască pe alţii”, a spus el, referindu-se la preşedintele american.

Cu o zi înainte, preşedintele Trump a afirmat că “din cauza poziţiei noastre mult prea dure în privinţa comerţului cu China, cred că ei nu ne mai ajută la fel ca înainte în procesul de denuclearizare” a Coreei de Nord.

Preşedintele Statelor Unite a scris vineri pe Twitter că Mike Pompeo va putea merge la Phenian “în viitorul apropiat, probabil odată ce vom găsi o soluţie la relaţiile noastre comerciale cu China”.

Citește și : Zece morţi şi cinci răniţi după explozia unui cazan cu abur într-o zonă rezidenţială din oraşul iranian Mashhad

Este pentru prima dată când preşedintele american şi-a manifestat public frustrarea în faţa absenţei unor progrese concrete în domeniul dezarmării Coreii de Nord după summitul istoric de la 12 iunie cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la Singapore.

Tags: BeijingChinaCoreea de NordDonald TrumpLu KangMike Pompeo
Categorii: Știrile zilei