China desfăşoară rachete în Marea Chinei de Sud cu scopul de a exercita presiuni asupra vecinilor săi, afirmă James Mattis

Publicat:

China desfăşoară rachete în zone vizate de dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud cu scopul de a exercita presiuni asupra vecinilor săi, a denunţat la Dialogul de la Shangri-La, o conferinţă pe teme de securitate într-un hotel din Singapore, secretarul american al Apărării James Mattis, relatează BBC News, potriit news.ro .

Acţiunile Beijingului vizează obiective mai largi, a apreciat generalul american.


Un oficial militar chinez a respins aceste declaraţii ca ”iresponsabile”.

Citește și : Japonezii rămân circumpspecți: ‘Phenianul nu ar trebui premiat doar pentru că a acceptat dialogul’

Mattis a subliniat, totodată că problema prezenţei trupelor americane în Coreea de Sud ”nu este pe masă” la summitul de luna aceasta între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Washingtonul cere o ”denuclearizare” completă a peninsulei coreene, a adăugat el.

Ministrul sud-coreean al Apărării Song Young-moo a apreciat, la această conferinţă în domeniul securităţii organizată anual de International Institute for Strategic Studies (IISS) la care participă reprezentanţi militari din 28 de state din regiunea Asia-Pacific, că forţele americane din Coreea de Sud reprezintă o ”problemă distrinctă de problema nucleară nord-coreeană”.

Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în prezent în Coreea de Sud

Mattis a denunţat în cadrul reuniunii faptul că Beijingul a înţesat cu echipament militar – inclusiv rachete antinavă, de tip sol-aer şi echipament de bruiaj electronic – toată Marea Chinei de Sud.

”În pofida declaraţiilor contrare ale Chinei, plasarea acestor sisteme de armament este legată în mod direct de utilizarea lor militară cu scopul intimidării şi coerciţiei”, a subliniat generalul Mattis.

Administraţia Trump doreşte să aibă o relaţie constructivă cu China, însă îi va face o concurenţă viguroasă dacă va fi necesar, a ameninţat el.

Statele Unite recunosc totodată faptul că China deţine un rol în regiune, a spus Mattis.

”Nicio declaraţie iresponsabilă a altei ţări nu poate fi acceptată”, i-a replicat în cadrul conferinţei locotenent-generalul chinez He Lei.

Beijingul întreprinde aceste acţiuni în cadrul ”apărării naţionale”, a subliniat el, citat de AFP.

Zone din Marea Chinei de Sud, o rută comercială-cheie, sunt vizate de revendicări care se suprapun, formulate de şase ţări.

Citește și : Matteo Salvini afirmă că vrea să colaboreze strâns că omologii săi din UE

China a construit în aceste zone insuliţe şi instalaţii militare.

Beijingul a anunţat luna trecută că bombardiere au aterizat pentru prima oară pe Insula Woody, în arhipelagul Paracel, ceea ce a determinat Washingtonul să-l avertizeze că destabilizează regiunea.

Insula Woody – pe care China o numeşte Insula Yongxing, este revendicată de asemenea de Vietnam şi Taiwan.

DISPUTĂ

China, Vietnamul, Filipinele, Taiwanul şi Malaysia îşi dispută suveranitatea a două arhipelaguri nelocuite – Paracel şi Spratly.

Beijingul reclamă cea mai mare parte a mării, invocând drepturi istorice. În 1947, China a publicat o hartă în care îşi detaliază revendicările.

Marea este străbătură de o importantă rută maritimă, este o zină de pescuit bogată şi ar avea în subsol zăcăminte importante de petrol şi gaze naturale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de energie verde vor beneficia de o serie de facilități noi 

Producătorii de energie verde vor beneficia de o serie de facilități noi  Producătorii de energie verde din Republica Moldova vor beneficia de o serie de...

Un automobil a ars ca o torță în sectorul Botanica, după ce a explodat butelia cu gaz

Un automobil a ars ca o torță în sectorul Botanica, după ce a explodat butelia cu gaz Un automobil s-a aprins și a ars ca...

AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie

AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a...

Republica Moldova blochează fondurile și resursele economice care aparțin persoanelor sancționate de UE

Republica Moldova blochează fondurile și resursele economice care aparțin persoanelor sancționate de UE Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS) a decis aplicarea măsurilor restrictive internaționale ale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.