China este pregătită să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu

Publicat:

Ministrul chinez de externe Qin Gang a făcut cunoscut luni, în discuţii separate cu omologii săi israelian şi palestinian, că China este pregătită să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu, a informat agenţia oficială de presă, Xinhua, citată de AFP, potrivit agerpres.

Discuţiile telefonice cu ministrul israelian de externe Eli Cohen şi palestinian Riyad Al-Maliki au loc în contextul în care China a obţinut un progres diplomatic pe scena Orientului Mijlociu care stânjeneşte Statele Unite.


Citește și : G7 a convenit să ceară reducerea consumului de gaze şi creşterea energiei electrice

Qin Gang l-a încurajat pe omologul său israelian “să facă paşi care să permită reluarea negocierilor”, subliniind că China este “pregătită să joace rolul de facilitator”, potrivit agenţiei Xinhua.

Ministrul chinez de externe i-a spus omologului său palestinian că China este favorabilă reluării discuţiilor cât mai curând posibil, potrivit agenţiei de stat.

Şeful diplomaţiei de la Beijing le-a reamintit celor doi omologi ai săi că China sprijină o soluţie bazată pe principiul a două state, în timp ce procesul de pace israeliano-palestinian este la punct mort din 2014.

Responsabili americani încearcă să minimizeze rolul jucat de China, argumentând că Beijingul este încă departe de a-i depăşi pe americani în Orientul Mijlociu, care rămâne în mare măsură sub protecţia umbrelei de securitate a SUA.

Citește și : Polonia interzice importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina

Dar această progres diplomatic al Chinei provoacă Washingtonul, bănuit că renunţă treptat la locul său de jucător cheie în regiune pentru a se concentra mai bine pe termen scurt asupra războiului din Ucraina în faţa Rusiei şi, pe termen lung, asupra Chinei şi zonei Asia-Pacific.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.