X

China evocă ‘neînţelegeri’ cu Franţa pe tema COVID-19

Beijingul a evocat miercuri “neînţelegeri” după convocarea ambasadorului său în Franţa de către ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian, care i-a reproşat opinii critice la adresa răspunsului occidental faţă de COVID-19, relatează AFP, scrie agerpres.

Ambasada Chinei la Paris a publicat în weekendul trecut pe site-ul său internet un articol – în limbile franceză şi chineză – intitulat “Restabilirea faptelor distorsionate – Observaţii ale unui diplomat chinez aflat la post în Paris”.

Citește și : Luxemburgul se dotează cu scanere radiologice pentru depistarea coronavirusului

În acest text, nesemnat, occidentalii sunt acuzaţi că denigrează pe nedrept China după ce au calificat COVID-19 drept “gripuşoară” la începutul pandemiei.

Jean-Yves Le Drian îşi exprimase marţi “dezaprobarea” la întâlnirea cu ambasadorul Lu Shaye, subliniind că anumite afirmaţii “nu sunt conforme calităţii relaţiei bilaterale”, potrivit Ministerului de Externe francez.

Articolul ambasadei afirma în special că medicii şi asistenţii care lucrează în azilurile de bătrâni (EHPAD ) îşi “abandonaseră posturile a doua zi, lăsând să le moară vârstnicii de foame şi de boală”.

Utilizarea acronimului “EHPAD” (cămine de cazare pentru persoanele în vârstă dependente), puţin utilizat în afara frontierelor franceze, a lăsat să se creadă că ambasada evoca situaţia din Franţa.

Or, textul în chineză menţiona doar “cămine de bătrâni”. Şi ambasada a indicat marţi pe pagina sa de Twitter că a evocat de fapt Spania, unde armata a găsit la sfârşitul lunii martie persoane decedate în astfel de cămine.

“China nu a emis niciodată vreun comentariu negativ despre modul în care Franţa face faţă epidemiei şi nu are nicio intenţie de a emite aşa ceva”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

“Sperăm că partea franceză va risipi aceste neînţelegeri”, a subliniat diplomatul chinez într-o conferinţă de presă, utilizând un termen vag care nu permite să se spună dacă el se adresează guvernului, media sau politicienilor francezi.

Citește și : Germania își anunță poziția în scandalul iscat între SUA și OMS

Ambasada chineză i-a criticat de asemenea pe parlamentarii francezi care au semnat un editorial în care invită la reintegrarea Taiwanului în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Insula Taiwan, considerată de China ca făcând parte din teritoriul chinez, beneficia de un statut de observator în cadrul OMS până în 2016.

Zhao Lijian a justificat articolul ambasadei prin necesitatea de a răspunde unor “ştiri false” difuzate – potrivit lui – de “anumite media, de aşa-zişi experţi şi politicieni occidentali” care în special “emit critici nefondate cu privire la cooperarea sino-franceză în materie de luptă împotriva epidemiei”.

Tags: covid-19frantaJean-Yves Le Drianparis
Categorii: Diaspora