X

China îl acuză pe Mike Pompeo că a vrut să afecteze relaţiile Beijingului cu noua Administraţie de la Washington

Un oficial din provincia chineză Xinjiang l-a acuzat, luni, pe fostul secretar de Stat american Mike Pompeo că a încercat să afecteze relaţiile Chinei cu noua Administraţie de la Washington prin criticile dure faţă de acţiunile împotriva etnicilor uiguri , informează mediafax.

Xu Guixiang, purtătorul de cuvânt al filialei din Xinjiang a Partidului Comunist chinez, este nemulţumit că Mike Pompeo a catalogat acţiunile de reprimare împotriva etnicilor uiguri drept “acte de genocid”.

Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

“De ce a organizat un astfel de spectacol, o astfel de farsă, de ce a spus minciuna secolului? Vrea să mineze şi să obstrucţioneze dialogul cu noua Administraţie din SUA?”, a declarat Xu Guixiang, citat de agenţia Associated Press.

Abuzurile comise de autorităţile chineze asupra etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang reprezintă “acte de genocid”, a anunţat, pe 19 ianuarie, Departamentul de Stat de la Washington, în ultima zi a mandatului secretarului de Stat Mike Pompeo. “Cred că genocidul continuă şi că asistăm la o încercare sistematică a partidului unic din statul chinez de distrugere a uigurilor. Sunt crime împotriva umanităţii care au fost comise împotriva uigurilor musulmani şi a altor membri ai grupurilor etnice şi religioase din Xinjiang”, a afirmat Mike Pompeo. Autorităţile din China au comis “acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate asupra a peste un milion de civili”, a acuzat Mike Pompeo, denunţând şi cazuri de muncă forţată sau de îngrădire a libertăţii religioase şi de expresie.

Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

Tags: BeijingChinagenocidJoe BidenMike PompeowashingtonXu Guixiang
Categorii: Știrile zilei