X

China inaugurează un nou punct de frontieră cu Coreea de Nord

China a inaugurat un nou post de frontieră cu Coreea de Nord, în timp ce Phenianul rămâne sub sancţiunile economice internaţionale menite să-i limiteze comerţul cu exteriorul, relatează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

Punctul de trecere dintre cele două ţări este un pod rutier peste Râul Yalu, ce marchează graniţa chino-coreeană între localităţile chineză Ji’an şi nord-coreeană Manpo.

Citește și: Jaf ca-n filme pe aeroportul din Tirana: Hoții au fugit cu milioane de euro dintr-un avion!

Proiectul, care a costat 280 de milioane de yuani (37 milioane euro), ar trebui să permită transportul anual a 200.000 de persoane şi 500.000 tone de marfă, potrivit website-ului primăriei Ji’an. Un prim grup de turişti chinezi a trecut graniţa la inaugurare.

Regimul lui Kim Jong Un este totuşi supus sancţiunilor internaţionale menite să-l facă să renunţe la programul său nuclear. China, aliatul principal al Phenianului, asigură că aplică aceste sancţiuni, absorbind în acelaşi timp marea majoritate a comerţului exterior al Coreii de Nord.

Ridicarea sancţiunilor s-a aflat în fruntea cerinţelor liderului nord-coreean Kim Jong Un în timpul summitului din februarie în Vietnam cu Donald Trump, încheiat cu un eşec. Preşedintele SUA a cerut atunci denuclearizarea necondiţionată a regimului stalinist.

Noul post de frontieră este echipat cu un portic de detectare a radiaţiilor, o măsură de precauţie ce ilustrează preocuparea chinezilor faţă de programul nuclear al vecinului lor.

Citește și: După numărarea a 95% din voturi, Netanyahu pare că-și va menține fotoliul de premier în Israel

În septembrie 2017, regiunile chineze de la frontiera cu Coreea de Nord au fost zguduite de un cutremur de pământ ce a urmat unui test nuclear al Phenianului.

Principala arteră comercială dintre cele două ţări este situată la capătul vestic al graniţei, între oraşele chinez Dandong şi nord-coreean Sinuiju.

În 2012, Beijingul a început să construiască o zonă industrială şi comercială în Dandong legată de Coreea de Nord de un pod peste Yalu, în speranţa de a atrage investiţii. Dar podul, finalizat şi care a costat 310 milioane de euro, nu a fost deschis niciodată pentru traficul rutier. 

Tags: ChinaCoreea de NordDandongJi'anManpoSinuijuYalu
Categorii: Știrile zilei