China începe procesul celor doi spioni canadieni

Publicat:

În China au început vineri procesele împotriva celor doi canadieni acuzaţi de spionaj, în timp ce Ottawa îşi exprimă speranţa cu privire la eliberarea lor imediată, pe fondul unei intense activităţi diplomatice între Beijing şi Washington, informează AFP, potrivit agerpres.

Michael Spavor, unul dintre cei doi canadieni deţinuţi în China de peste doi ani, a fost judecat în mai puţin de trei ore la Dandong (nord-est), a anunţat un diplomat canadian, precizând că verdictul va fi anunţat ulterior.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei americane acuză China că ameninţă stabilitatea mondială

Nici diplomaţii, nici presa nu au fost autorizaţi să asiste la audiere, nici să-l vadă pe acuzat. Jurnaliştii au văzut doar o furgonetă cu geamuri fumurii intrând în curtea palatului de justiţie, unde procesul împotriva omului de afaceri a început la orele locale 10:00 (02:00 GMT).

Spavor a fost arestat în decembrie 2018, în acelaşi timp cu un compatriot al său Michael Kovrig, la scurt timp după ce directoarea financiară a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, la cererea SUA.

Beijingul dezminte orice legătură între cele două cazuri.

În faţa palatului de justiţie din Dandong, numărul doi al ambasadei Canadei în China, Jim Nickel, a declarat pentru presă că audierea s-a încheiat şi că el aşteaptă să afle verdictul. El a precizat că ţara sa colaborează strâns cu SUA pentru a obţine eliberarea lui Spavor şi Kovrig, ultimul urmând la rândul său să fie judecat începând de luni la Beijing. “Avem speranţe că acest proces ar putea duce la eliberarea lor imediată”, a spus el.

Procesul a început în condiţiile în care o întrevedere între înalţi oficiali chinezi şi americani are loc în Alaska, într-o atmosferă glacială, acesta fiind primul contact direct la acest nivel sub administraţia lui Joe Biden.

Cotidianul Wall Street Journal a informat la începutul lui decembrie că Huawei discută asupra unui acord cu administraţia americană ce i-ar permite lui Meng Wanzhou să se întoarcă în China.

Meng, care este fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe aeroportul din Vancouver la 1 decembrie 2018, la cererea justiţiei americane, care o acuză că a încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului. Washingtonul vrea să o judece pentru fraudă bancară.

Acest caz a dus la o degradare fără precedent a relaţiilor între Beijing şi Ottawa.

Natura exactă a acuzaţiilor împotriva celor doi canadieni nu este cunoscută. În martie 2019, agenţia de presă chineză Xinhua informa că Michael Kovrig este suspectat de spionaj şi de furt de secrete de stat, iar Spavor era una dintre principalele sale surse de informaţie.

Citește și : Phenianul TAIE legăturile cu Malaezia, după extrădarea unui nord-coreean în SUA

Michael Spavor, care era stabilit în nord-estul Chinei, organiza călătorii spre Coreea de Nord, de care a beneficiat inclusiv vedeta baschetului american Dennis Rodman. Acesta a fost primit de liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Oraşul Dandong se află la frontiera cu Coreea de Nord. Diplomaţi din circa zece ţări occidentale, printre care SUA, Franţa şi Regatul Unit, i-au însoţit pe colegii lor canadieni în faţa tribunalului. “Apreciem această susţinere internaţională”, a declarat Nickel, denunţând încă o dată detenţia arbitrară a compatrioţilor săi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.