China îndeamnă comunitatea internaţională să nu creadă ‘zvonurile’ privind internările controversate ale musulmanilor

Publicat:

Şeful diplomaţiei chineze a îndemnat marţi comunitatea internaţională să dea crezare versiunii oficiale şi nu “zvonurilor” privind internări controversate ale musulmanilor în China, susţinând totodată această “măsură de prevenţie” împotriva terorismului, informează AFP, potrivit agerpres.

Până la un milion de uiguri şi de reprezentanţi ai altor etnii de limbă turcică din China se află sau au fost internaţi în instituţii din regiunea Xinjiang (nord-vest), potrivit estimărilor citate la ONU de un grup de experţi. Acest program este ţinta unor critici tot mai puternice pe plan internaţional, în special din partea SUA şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Foste persoane internate susţin că au fost ţinute închise pentru că purtau barbă lungă sau văl.


Citeşte şi: Un tânăr român a ridicat în picioare Parlamentul britanic – VIDEO

Atentate atribuite uigurilor s-au soldat cu sute de morţi în ultimii ani în China, în special în Xinjiang, Beijingul exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu ascensiunea islamismului radical în această regiune.

“Sperăm că prietenii noştri jurnalişti şi alţi prieteni ai noştri din străinătate vor lua în consideraţie informaţiile şi expunerea situaţiei de către autorităţile chineze”, a declarat Wang Yi, ministrul chinez al afacerilor externe. “Ar fi bine să nu se dea crezare zvonurilor şi vorbelor goale, pentru că cel care cunoaşte cel mai bine situaţia din Xinjiang este, în mod evident, guvernul din Xinjiang. Nu persoane sau organizaţii terţe”, a subliniat el în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său german Heiko Mass, în vizită în China.

Beijingul prezintă instituţiile incriminate drept “centre educative”, menite să-i reintegreze pe indivizii radicalizaţi şi să preîntâmpine extremismul.

Citeşte şi: RĂZBOI în Fâşia Gaza! Sute de rachete trase spre Israel, care dă o replică nimicitoare – VIDEO

Autorităţile impun în Xinjiang măsuri de securitate draconice: camere de supraveghere omniprezente, prelevări de probe ADN, vizite ale funcţionarilor în locuinţe sau microfoane GPS în maşini.

“Numim aceasta o combinaţie între represiune şi prevenţie. Însă noi acordăm prioritate prevenţiei. Dacă aceasta este făcută bine, terorismul nu se va răspândi şi nu va prinde rădăcini. Acesta este cel mai eficient mod de a combate terorismul”, a pledat Wang Yi.

Ministrul german nu a menţionat Xinjiang în timpul conferinţei de presă, însă a declarat că a vorbit despre problema drepturilor omului în timpul întrevederii sale cu omologul chinez.

O dezbatere a fost organizată joi în parlamentul german asupra situaţiei din Xinjiang. Ambasada Chinei la Berlin a exprimat “profunda nemulţumire” a Beijingului, care a protestat oficial în legătură cu această “ingerinţă flagrantă” în treburile sale interne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.