X

China îndeamnă la ‘vigilenţă ridicată’ faţă de expansiunea NATO în Asia

China a declarat joi că este nevoie de ‘vigilenţă ridicată’ în faţa ‘expansiunii spre est’ a NATO, după un articol de presă potrivit căruia Alianţa intenţionează să deschidă un birou în Japonia pentru a facilita consultările cu partenerii din regiune, transmite Reuters, potrivit agerpres.

NATO are în plan deschiderea unui birou de legătură în Japonia, primul în Asia, pentru a facilita consultările în regiune cu parteneri de securitate precum Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, având în vedere provocările geopolitice din partea Chinei şi Rusiei, a relatat miercuri Nikkei Asia, citând oficiali japonezi şi ai NATO.

Citeşte şi: Între terorism și înscenare: reacții politice după incidentul procurorului general bulgar – Black News

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a afirmat joi că Asia este ‘un pământ promiţător pentru cooperare şi dezvoltare şi nu ar trebui să fie o arenă de luptă pentru geopolitică’.

‘Expansiunea continuă a NATO spre est în Asia-Pacific, interferenţa în afacerile regionale, încercările de a distruge pacea şi stabilitatea regionale, şi insistenţa spre confruntare între blocuri necesită vigilenţă ridicată din partea ţărilor din regiune’, a declarat Mao Ning în conferinţa de presă obişnuită a MAE chinez.

Biroul de legătură urmează să fie deschis anul viitor la Tokyo, potrivit Nikkei Asia.

Întrebată despre informaţiile din articol, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că Alianţa nu dă detalii despre astfel de deliberări.

Citeşte şi: Zelenski: Nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm tribunalului – Black News

‘NATO are aranjamente de birouri de legătură cu un număr de organizaţii internaţionale şi state partenere, iar aliaţii evaluează cu regularitate aceste aranjamente pentru a se asigura că ele servesc cel mai bine nevoilor atât ale NATO, cât şi ale partenerilor noştri’, a spus ea.

NATO are cu Japonia un parteneriat strâns ce continuă să crească, a adăugat Oana Lungescu.

Tags: australiaChinaCoreea de SudJaponiaMao NingNATONoua ZeelandaOana Lungescu
Categorii: Știrile zilei