X

China intervine în criza din Golful Persic: ‘NU deschideţi cutia Pandorei!’

China i-a îndemnat marţi pe americani şi iranieni să manifeste reţinere, după anunţul privind trimiterea a 1.000 de soldaţi americani suplimentar în Orientul Mijlociu şi avertismentul Teheranului că, în curând, va depăşi o limită prevăzută în acordul internaţional privind programul său nuclear, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Invităm toate părţile să nu se piardă cu firea şi să nu deschidă cutia Pandorei’, a declarat presei ministrul de externe chinez, Wang Yi, întrebat despre întărirea forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Vezi şi: Pentagonul scoate la iveală noi dovezi care incriminează Iranul – FOTO

‘SUA trebuie în special să-şi schimbe practica lor de presiune maximă. Nu numai că nu permit rezolvarea problemei, ci agravează criza’, a indicat el.

Washingtonul a decis să trimită aproximativ 1.000 de militari suplimentar în Orientul Mijlociu în contextul accentuării tensiunilor cu Teheranul, a anunţat luni ministrul apărării interimar, Patrick Shanahan.

Acest anunţ intervine la puţin timp după publicarea de către Ministerul Apărării SUA a noi documente care acuză Iranul de atacul asupra a două petroliere în Marea Oman săptămâna trecută.

Semnat de Iran şi de Grupul celor şase (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), acordul din 2015 încheiat la Viena urmăreşte limitarea drastică a programului nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Dar Washingtonul s-a retras unilateral din pact în mai 2018 şi a instituit sancţiuni severe împotriva Teheranului, care de mai multe luni exercită presiuni asupra celorlalte ţări semnatare ale acordului să-l ajute în atenuarea efectelor devastatoare ale sancţiunilor.

Până în prezent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat faptul că Iranul acţionează în conformitate cu angajamentele luate la Viena.

Dar Teheranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit vor creşte de la 27 iunie peste limita stabilită de acordul din 2015.

‘Iranul trebuie să ia decizii cu prudenţă, el nu trebuie să abandoneze acest acord cu uşurinţă’, a avertizat Wang Yi într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu ministrul de externe sirian, Walid al-Moualem, aflat într-o vizită în China.

Aparent neputincioase în faţa sancţiunilor americane, Franţa, Germania şi Marea Britanie, semnatare ale acordului din 2015, au cerut de asemenea Teheranului să continue să respecte acordul. Secretarul general al ONU a lansat un apel similar.

Vezi şi: Cutremur puternic în China: 12 morţi şi cel puţin 134 de răniţi! – VIDEO

Cu privire la dosarul sirian, Wang Yi a declarat omologului său de la Damasc că Beijingul sprijină cu ‘fermitate’ ţara sa ‘în lupta împotriva terorismului’ şi ‘în reconstrucţia economică’.

La ONU, Beijingul a votat mereu împotrivă sau s-a abţinut de la votarea unor proiecte de rezoluţii vizând pedepsirea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

‘China a pledat întotdeauna pentru rezolvarea problemei siriene prin mijloace politice’, a subliniat şeful diplomaţiei chineze.

Tags: acord nuclearAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)BeijingChinaIranSUAteheranWalid al-MoualemWang Yi
Categorii: Sinteze