China își avertizează cetățenii care călătoresc în Turcia: ‘Fiți vigilenți!’

Publicat:

China le-a recomandat cetăţenilor săi ‘să-şi sporească vigilenţa’ în Turcia, în contextul tensiunilor diplomatice declanşate între cele două state de criticile virulente ale Ankarei faţă de tratamentul aplicat minorităţii uigure în China, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unor experţi citaţi de ONU şi unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, până la un milion de musulmani, în majoritate uiguri, sunt plasaţi în centre de reeducare politică în provincia chineză Xinjiang (nord-vest).


Citește și: Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind Nord Stream 2 

China dezminte aceste acuzaţii şi susţine că este vorba despre ‘centre de formare profesională’ destinate să prevină radicalizarea islamistă.

Provincia Xinjiang, unde trăiesc în jur de 10 milioane de uiguri, majoritar turcofoni, este frecvent scena unor atentate atribuite de autorităţi separatiştilor şi islamiştilor uiguri.

Turcia, care numără o importantă comunitate uigură, a calificat sâmbătă drept ‘o ruşine pentru umanitate’ ‘politica de asimilare sistematică’ a uigurilor, şi a chemat comunitatea internaţională şi ONU ‘să pună capăt tragediei umane în desfăşurare în Xinjiang’.

‘După o evaluare exhaustivă a situaţiei actuale, facem apel încă o dată la cetăţenii chinezi prezenţi în Turcia şi la turiştii chinezi care merg în Turcia să-şi crească vigilenţa şi să acorde atenţie securităţii personale, precum şi celei a bunurilor lor’, a comunicat ambasada chineză la Ankara, pe site-ul său.

Citește și: Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

‘În caz de urgenţă, rămâneţi calmi, sunaţi imediat la poliţie şi solicitaţi ajutor’, adaugă comunicatul, ce poartă data de 10 februarie, a doua zi după declaraţiile vehemente ale Ministerului de Externe al Turciei.

Manifestaţii antichineze violente au avut deja loc în anii trecuţi în Turcia pe tema uigurilor. În 2015, naţionalişti turci au incendiat drapelul chinez în faţa ambasadei Beijingului la Ankara. Mai devreme, un restaurant chinezesc foarte frecventat din Istanbul a fost atacat, iar un grup de turişti sud-coreeni a fost agresat din greşeală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.