China îşi deschide larg porţile pentru preşedinta Hondurasului

Publicat:

China s-a declarat joi deschisă unei vizite “cât de curând posibil” a preşedintei Hondurasului, Xiomara Castro, după ce această ţară din America Centrală a rupt relaţiile sale diplomatice cu Taiwanul pentru a stabili legături cu Beijingul, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe al Hondurasului a evocat de asemenea, într-un tweet, o viitoare vizită, însă fără a preciza data acesteia.


Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

China şi Hondurasul au stabilit duminică relaţii diplomatice, o lovitură pentru Taiwan, care nu mai este recunoscut decât de 13 state în întreaga lume.

În America Latină şi în Caraibe – Guatemala, Belize, Paraguay, Haiti, Federaţia Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine; în restul lumii: Sfântul Scaun, Eswatini (Swaziland) în Africa şi, în Pacific, Nauru şi arhipelagurile Marshall, Palaos şi Tuvalu.

În virtutea principiului “o singură Chină”, Beijingul nu autorizează nicio ţară să aibă relaţii diplomatice simultan cu China continentală şi cu insula autonomă.

“China este deschisă unei vizite a preşedintei Xiomara Castro cât de curând posibil”, a declarat joi Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, ca răspuns la o întrebare pe subiect.

Vizita preşedintei va permite “creionarea, în compania preşedintelui (chinez) Xi Jinping, a contururilor relaţiei noastre bilaterale”, a subliniat Mao Ning în timpul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

America Latină este o miză între Beijing şi Taipei din 1949, când comuniştii au preluat puterea pe continent, în timp ce naţionaliştii s-au retras pe insula Taiwan. Aceasta din urmă, care numără în prezent 23 de milioane de locuitori, este considerată o provincie rebelă de Beijing, care nu încetează să declare că ea va fi recuperată, cu forţa dacă va fi necesar.

Autorităţile chineze caută să izoleze diplomatic Taipeiul după instalarea la putere, în 2016, a preşedintei Tasi Ing-wen, membră a unui partid care militează în mod tradiţional pentru independenţa insulei – o linie roşie absolută pentru Beijing.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat

VIDEO - Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat Dacă vă temeți că nu beți suficientă...

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.