China îşi extinde activităţile de spionaj în Cuba pentru a ‘fura’ date din SUA

Publicat:

China îşi extinde activităţile de spionaj în Cuba pentru a ‘fura’ date din SUA

China este suspectată de extinderea activităţilor sale de spionaj în Cuba, unde ar fi în construcţie o nouă bază de interceptări capabilă să capteze date din SUA, raportează un centru de cercetări american, afirmând că se bazează pe imagini prin satelit, informează marţi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Situl dotat cu o puternică reţea de antene ar fi în construcţie din 2021 lângă oraşul Santiago de Cuba (est), la El Salao, nu departe de baza navală americană de la Guantanamo, potrivit Centrului de studii strategice şi internaţionale (CSIS) de la Washington.


Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md

“Odată ce va fi operaţional, acest sit va constitui un instrument puternic în domeniul spionajului aerian şi maritim în regiune, unde armata americană şi partenerii săi internaţionali operează cu regularitate”, scrie CSIS.

China îşi extinde activităţile de spionaj în Cuba pentru a ‘fura’ date din SUA

Cuba ar dispune de alte trei situri de colectare de informaţii, adaugă CSIS, potrivit căruia “aceste patru situri sunt printre cele mai susceptibile de a susţine eforturile Chinei pentru a spiona SUA”.

“Ştim că (Beijingul) va continua să încerce să îşi întărească prezenţa în Cuba şi noi vom continua să încercăm să perturbăm” aceste eforturi, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. “Continuăm să urmărim situaţia îndeaproape şi să luăm măsuri pentru a o contracara”, a adăugat el, refuzând să ofere detalii.

În iunie anul trecut, mai multe media americane au făcut referire la un acord între Havana şi Beijing pentru a instala o “bază de spionaj” pe insula comunistă, lângă Havana, şi care ar permite captarea de date în SUA.

China îşi extinde activităţile de spionaj în Cuba pentru a ‘fura’ date din SUA

Ministrul-adjunct al afacerilor externe cubanez Carlos de Cossio a denunţat marţi o “campanie de intimidare” împotriva Cubei.

“Fără a cita vreo sursă verificabilă sau vreo dovadă, el caută să înspăimânte publicul cu poveşti despre baze militare chineze care nu există şi pe care nimeni nu le-a văzut, nici ambasada SUA în Cuba”, a scris el pe reţeaua socială X, referindu-se la cotidianul Wall Street Journal care a publicat primul informaţia.

Washingtonul acuză China că încearcă de ani de zile să dezvolte operaţiuni de spionaj din Cuba, care se află la circa 160 de kilometri de Florida.

China îşi extinde activităţile de spionaj în Cuba pentru a ‘fura’ date din SUA

Potrivit Washingtonului, atunci când preşedintele Joe Biden a venit la putere în ianuarie 2021, a fost informat despre “eforturile” Chinei de a instala baze “în lume”, în special în scop de spionaj.

Printre aceste “eforturi” se număra şi “prezenţa de situri pentru strângere de informaţii” ale Chinei în Cuba.

SUA şi China se acuză cu regularitate că se spionează reciproc.

Beijingul acuză Washingtonul şi agenţiile sale de informaţii (CIA, NSA) că sunt de departe cele mai mari organisme de spionaj din lume.

China şi SUA au traversat o perioadă de mari tensiuni la începutul lui 2023, în legătură cu survolarea teritoriului american de un balon spion chinez. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului

În Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului În orașele Bălți și Comrat a fost lansat Orășelul Fotbalului, anunță liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Din...

Veşti neplăcute pentru turiştii care vor să plece în Bulgaria. Podul Prieteniei de la Ruse intră în reparații capitale

Veşti neplăcute pentru turiştii care vor să plece în Bulgaria. Podul Prieteniei de la Ruse intră în reparații capitale Încep reparațiile la Podul Prieteniei de...

La Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă cu suportul Băncii Mondiale

La Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă cu suportul Băncii Mondiale Pe teritoriul grădiniței Povestea din or. Nisporeni va fi deschisă o grupă creșă...

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.