X

China îşi va continua cooperarea şi va menţine relaţiile cu Iranul

China îşi va continua cooperarea şi va menţine relaţiile cu Iranul, a relatat vineri agenţia chineză de ştiri Xinhua, citând o declaraţie a consilierului de stat chinez Wang Yi, scrie agerpres.

Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA), acordul din 2015 prin care Teheranul se angaja să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor occidentale, este în conformitate cu “interesul comun” al comunităţii internaţionale, a declarat diplomatul chinez în cadrul unei conversaţii telefonice cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, potrivit Xinhua.

Citește și : Guvernul italian a declanşat procedurea de revocare a licenţei operatorului autostrăzii care includea podul prăbuşit de la Genova

“Am comunicat deschis că ne opunem practicilor greşite de sancţiuni unilaterale şi ‘jurisdicţiei braţului lung’ în relaţiile internaţionale”, a declarat Wang Yi, conform sursei citate.

Beijingul a cultivat relaţii comerciale strânse cu Teheranul, relatează Reuters, în special în sectorul energetic.

Legăturile Chinei cu Teheranul sunt deschise, transparente şi legitime, a anunţat Ministerul său de Externe anterior în cursul lunii august, după ce preşedintele american Donald Trump a spus că companiile care fac afaceri cu Iran vor fi interzise în SUA.

Citește și : Autorităţile sârbe au închis o tabără de instruire militară pentru copii

Donald Trump a luat în acest an decizia de a retrage SUA din JCPOA, ignorând pledoariile altor puteri care au participat la încheierea acordului, inclusiv principalii aliaţi europeni ai Washingtonului – Marea Britanie, Franţa şi Germania – precum şi Rusia şi China.

Tags: ChinaIranJCPOAMohammad Javad ZarifSUAteheranWang Yi
Categorii: Sinteze