China LIMITEAZĂ acordarea de vize pentru americani

Publicat:

China a anunţat miercuri că limitează acordarea de vize pentru responsabili americani ca urmare a sancţiunilor impuse de Washington, care acuză Beijingul că limitează accesul în Tibet, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

“China a decis să restrângă acordarea de vize pentru responsabilii americani care s-au comportat prost în legătură cu Tibetul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian.


Citește și: Masca devine OBLIGATORIE în Catalonia

Autorităţile americane au anunţat la rândul lor marţi că vor restrânge acordarea de vize pentru responsabili chinezi ce împiedică accesul străinilor în regiunile tibetane ale Chinei.

“În mod regretabil, Beijingul continuă să împiedice sistematic accesul unor diplomaţi şi altor responsabili americani, al unor jurnalişti şi turişti în regiunea autonomă Tibet, precum şi în alte zone tibetane”, a justificat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. Dimpotrivă, “responsabilii Republicii Populare Chineze şi alţi cetăţeni (chinezi) beneficiază de un mult mai bun acces în SUA”, a continuat Pompeo într-un comunicat.

Drept răspuns, China “se opune ferm acestor măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Beijingului, respingând “o ingerinţă” în treburile interne chineze.

“Nu continuaţi pe această cale greşită pentru a nu cauza prejudicii relaţiilor China-SUA, schimburilor comerciale şi cooperării între cele două ţări”, a cerut Zhao.

El a dat asigurări că Tibetul este “deschis” străinilor şi că primeşte în fiecare an mii de vizitatori din alte ţări, printre care s-a numărat, anul trecut, şi ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez nu a precizat ce fel de responsabili americani vor fi vizaţi de sancţiuni.

Citește și: SUA se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Aceste represalii reciproce intervin într-un context de degradare a relaţiilor bilaterale sino-americane, motivele de discordie devenind tot mai numeroase în ultimele luni: represaliile la adresa Hong Kongului, pandemia de COVID-19, tensiunile din Marea Chinei de Sud, controverse cu privire la componentele electronice ale companiei Huawei, etc.

China exercită un control drastic asupra accesului în Tibet, regiune pe care o consideră parte inalienabilă a teritoriului său. Beijingul a recuperat controlul asupra acestui teritoriu în 1951, înainte de plecarea în exil a lui Dalai Lama, în 1959, liderul spiritual tibetan. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.