X

China: NATO este ‘sursa tuturor problemelor’ care lasă o ‘urmă murdară’ oriunde apare

Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, a respins categoric acuzațiile NATO la adresa Beijingului și a subliniat că însăși Alianța Nord-Atlantică este “sursa tuturor problemelor” care lasă o “urmă murdară” oriunde apare, potrivit noi.md.
Declarația finală a participanților la summitul NATO, adoptată la 11 iulie la Vilnius, indică faptul că țările din alianță sînt îngrijorate de arsenalul nuclear în creștere al Chinei și de ceea ce consideră a fi eforturile insuficiente ale Beijingului în ceea ce privește controlul armelor nucleare. De asemenea, declarația susține că aprofundarea parteneriatului strategic dintre China și Rusia contravine valorilor și intereselor alianței.
Citește și : Nemerenco: Nu avem nicio intenție să închidem spitalele
“NATO se autointitulează o alianță de apărare, dar își încurajează membrii să crească în mod continuu cheltuielile militare și să desfășoare activități militare în întreaga lume. <…> A intervenit în afacerile altor națiuni, a alimentat războaie, a aruncat bombe asupra instituțiilor diplomatice, a ucis civili nevinovați și a lăsat o urmă murdară oriunde a mers. Nenumărate fapte arată că NATO este cu adevărat sursa tuturor problemelor”, a spus Zhang Jun.
Șeful diplomației chineze a subliniat că “anumite țări NATO aplică standarde duble, desfășurînd arme pe teritoriul altor state și exacerbînd tensiunile regionale”. “Contrar declarației privind caracterul său regional, NATO <…> își proiectează puterea în întreaga lume și se îndreaptă spre est, spre regiunea Asia-Pacific.
Citește și : Ana Revenco, prima reacţie după demisie
Ei pretind că apără o lume bazată pe reguli, dar au încălcat în mod repetat dreptul internațional și normele de bază ale relațiilor internaționale”, a subliniat diplomatul chinez. “NATO este cea care trebuie să se angajeze în reevaluarea propriilor valori”, a rezumat Zhang Jun.
Tags: asiaBeijingNATOONUZhang Jun
Categorii: Externe