X

China nu va mai recunoaşte Paşaportul Naţional britanic Extrateritorial,pe fondul tensiunilor privind Hong Kong

Administraţia Chinei a anunţat, vineri, că nu va mai recunoaşte Paşaportul Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identificare, pe fondul tensiunilor generate de intenţia Londrei de a le acorda rezidenţă locuitorilor din Hong Kong , informează mediafax.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a anunţat, potrivit agenţiei Associated Press, că acest tip de paşaport britanic nu va mai fi recunoscut de autorităţile chineze.

Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Decizia Chinei generează incertitudine privind planul Guvernului Boris Johnson de lansare a procedurilor pentru acordarea de paşapoarte britanice locuitorilor din provincia semiautonomă chineză Hong Kong. Conform planului Guvernului de la Londra, 5,4 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului ar putea solicita dreptul de a trăi în Marea Britanie, iar după cinci ani pot cere cetăţenie.

“Tentativa părţii britanice de a transforma un număr mare de locuitori ai Hong Kong-ului în cetăţeni britanici de categoria a doua a schimbat complet caracterul acordului iniţial privind acest tip de paşaport. Această măsură afectează grav suveranitatea Chinei, reprezintă o ingerinţă masivă în afacerile Hong Kong-ului şi în afacerile interne ale Chinei, încălcând grav normele dreptului internaţional şi ale relaţiilor internaţionale. China nu va mai recunoaşte aşa-numitul Paşaport Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identitate începând din 31 ianuarie şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”, a declarat Zhao Lijian.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

Tensiunile dintre China şi Marea Britanie s-au amplificat în contextul în care Beijingul a adoptat în 2020 o nouă lege privind siguranţa naţională, aplicabilă în Hong Kong. Decizia Administraţiei de la Beijing este considerată o acţiune pentru consolidarea controlului politic asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică.

Tags: Chinahong konglondramarea britaniepasaportZhao Lijian
Categorii: Diaspora