X

China nu vede cu ochi buni azilul acordat de Franţa soţiei fostului şef Interpol

China a adresat un avertisment Franţei miercuri, după ce statul francez a acordat azil politic soţiei fostului şef chinez al Interpol, urmărit în ţara lui natală pentru corupţie, informează AFP, potrivit agerpres.

“Dacă soţia lui Meng Hongwei depune o cerere de azil politic în Franţa, ar fi un abuz total al procedurii franceze”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Geng Shuang, în timp ce potrivit avocatului celei vizate aceasta a obţinut deja azil politic în Franţa la începutul lunii mai.

Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

Ciudata “dispariţie” a lui Meng Hongwei în septembrie a ţinut prima pagină a ziarelor, nemaiştiindu-se nimic despre şeful Interpol după ce acesta a părăsit Lyonul, oraş din zona central-estică a Franţei, unde organizaţia internaţională pentru cooperare a forţelor de poliţie îşi are sediul. După circa 10 zile, Beijingul a anunţat că Meng, care era şi ministru-adjunct al poliţiei în ţara lui, a revenit în China unde este suspectat de corupţie. De atunci, el a fost inculpat.

Soţia lui, Grace Meng, precum şi cei doi copii ai săi, au obţinut azil politic în Franţa la începutul lui mai, a anunţat pentru AFP avocatul celor trei, Emmanuel Marsigny. Grace Meng, care se temea pentru siguranţa ei şi a copiilor săi, a fost plasată sub paza poliţiei după ce a afirmat că a fost victima unei tentative de răpire, pentru care ea a depus plângere la începutul anului.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

Revenind asupra urmăririlor împotriva lui Meng Hongwei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a estimat că aceasta este “o afacere penală clasică”. “Aceasta nu este o afacere politică şi cu atât mai mult o aşa-zisă persecuţie politică”, a dat el asigurări. “O bună încredere politică reciprocă este baza dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-franceze”, a spus Geng. “Sperăm că Franţa şi China vor putea trata acest caz conform legii şi în mod corespunzător, în baza unei bune cooperări”, a mai subliniat el.

Tags: azilChinaEmmanuel MarsignyfrantaGeng ShuangGrace MengLyonMeng Hongwi
Categorii: Știrile zilei