X

China pledează pentru creşterea cooperării cu Japonia şi Coreea de Sud

China a pledat luni pentru intensificarea comunicării şi a schimburilor cu Japonia şi Coreea de Sud pentru a impulsiona desfăşurarea unui summit trilateral şi a altor întâlniri la nivel înalt, într-un gest de deschidere către cei doi vecini care îşi întăresc relaţiile cu Statele Unite, informează agenţia japoneză Kyodo, potrivit agerpres.  

Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, a spus, în deschiderea unui forum de cooperare trilaterală ce are loc la Qingdao, oraş-port în estul ţării, că aceste trei ţări ar trebui ‘să creeze o atmosferă pentru reluarea în scurt timp a reuniunilor liderilor’ şi ‘avanseze împreună’ pentru ‘a aduce contribuţii mai mari la revitalizarea Asiei’.

Citește și : Nu va exista o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui membrii Wagner

Pe fondul intensificării rivalităţii China-SUA, Wang a declarat că cei trei vecini asiatici trebuie ‘să se opună introducerii conflictelor geopolitice şi confruntărilor de blocuri în regiune’.

Cele trei state asiatice îşi propun să ţină un summit, posibil în cursul acestui an, pentru prima dată după decembrie 2019. Astfel de reuniuni trilaterale nu au mai avut loc în ultimii ani în contextul pandemiei de COVID-19 şi al relaţiilor tensionate dintre Seul şi Tokyo din cauza unui conflict legat de compensaţiile pentru munca forţată a sud-coreenilor în timpul ocupaţiei japoneze în secolul trecut.

Comentând cu privire la planul Japoniei de a începe în curând deversarea în mare a apei radioactive tratate de la centrala nucleară avariată Fukushima, Wang a declarat că problema ‘trebuie abordată cu atenţie în strânsă coordonare cu ţările vecine’, întrucât ea priveşte ecologia mediului marin şi siguranţa vieţii oamenilor.

Într-un mesaj video adresat forumului, ministrul de externe japonez Yoshimasa Hayashi ţi-a exprimat speranţa că reuniunea va duce la o cooperare trilaterală mai aprofundată.

Citește și : Un birou internaţional de anchetă privind invazia rusă în Ucraina se deschide luni la Haga

La rândul său, şeful diplomaţiei sud-coreene Park Jin a transmis, tot prin videoconferinţă, că Seulul este pregătit să lucreze pentru revitalizarea discuţiilor interguvernamentale între cele trei state.

Tags: ChinaCoreea de SudJaponiasummitWang Yi
Categorii: Știrile zilei