X

China prezintă un mini-elicopter pentru explorarea ‘Planetei Roşii’

China a dezvoltat un prototip de mini-elicopter pentru activităţi de monitorizare în cadrul viitoarelor misiuni pe Marte, a anunţat agenţia spaţială chineză miercuri, la câteva luni după ce ţara a reuşit asolizarea istorică a unui rover robotizat pe suprafaţa “Planetei roşii”, informează Reuters, potrivit agerpres.

Prototipul are un aspect similar cu cel al mini-elicopterului robotizat Ingenuity, dezvoltat de agenţia spaţială americană NASA pentru misiunea sa Perseverance din acest an, potrivit unei fotografii publicate miercuri pe pagina de internet a Centrului Naţional de Ştiinţe Spaţiale din China.

Citeşte şi: INCIDENT ARMAT la un liceu din SUA! Un elev a fost împuşcat mortal – Black News

Agenţia a indicat că elicopterul ar putea fi un instrument utilizat în cadrul următoarelor misiuni chineze de explorare a planetei Marte, despre care nu a oferit detalii.

China a realizat asolizarea pe Marte a unui rover robotizat controlat de la distanţă în luna mai a acestui an, în prima sa misiune pe această planetă, devenind a doua ţară după Statele Unite care a reuşit această performanţă. Cel mai avansat rover al NASA, Perseverance, a asolizat pe ”Planeta roşie” în februarie.

Ingenuity a realizat zborul inaugural în luna aprilie, ridicându-se la aproximativ 3 metri deasupra solului marţian, devenind astfel primul aparat de zbor construit de om care zboară în atmosfera unei alte planete.

Provocarea pentru Ingenuity, care are o greutate de 1,8 kg, este atmosfera rarefiată de pe Marte (1% din densitatea atmosferei terestre).

Pentru a compensa lipsa ascensiunii aerodinamice, inginerii NASA au echipat mini-elicopterul Ingenuity cu elice mai mari – 1,2 metri lungime – care se rotesc mai repede decât ar fi necesar pe Pământ pentru un aparat de zbor de dimensiunile sale.

Citeşte şi: Curtea Supremă a SUA dă undă verde legii anti-avort din Texas – Black News

Ca şi Ingenuity, prototipul chinezesc dispune de două elice, o bază pentru senzor şi cameră şi patru picioare subţiri. Însă, nu dispune de un panou solar în partea de sus, ca Ingenuity, după cum reiese din fotografia publicată.

Ingenuity a realizat peste zece misiuni începând din aprilie, acoperind o distanţă totală de peste 2 km, cu un timp total de zbor de aproximativ 20 de minute.

China intenţionează să realizeze prima misiune cu echipaj uman pe Marte în anul 2033.

Tags: Centrul Naţional de Ştiinţe SpaţialeChinaIngenuitymarteNASAPerseverance
Categorii: Știrile zilei