China: Procesul lui Huang Qi începe în mare secret și cu ușile închise

Publicat:

Procesul disidentului chinez Huang Qi, unul dintre primii care au utilizat internetul pentru a denunţa regimul comunist, trebuia să aibă loc luni, au indicat surse informate pentru AFP, potrivit agerpres.

Huanq Qi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, potrivit unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, a fost arestat în 2016, fiind acuzat de divulgare de secrete de stat, la scurt timp după ce a obţinut premiul ”Reporters sans frontičres – TV5 Monde” pentru libertatea presei. El este de atunci deţinut în Mianyang, în provincia sa de origine, Sichuan (sud-vest).


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Nici o dată a procesului nu a fost anunţată şi tribunalul poporului din Mianyang nu a putut fi contactat.

”Diplomaţi americani au încercat să asiste la procesul lui Huang Qi, dar nu au fost autorizaţi să intre în sala de tribunal”, a declarat pentru AFP un purtător al Ambasadei SUA.

Mai mulţi militanţi care şi-au exprimat intenţia de a merge la Myanyang pentru proces au trimis fotografii şi înregistrări video la AFP arătând cum poliţia le bara calea luni dimineaţa.

Veteran al disidenţei care are probleme cu regimul începând din 2000, Huang Qi conducea site-ul ’64 Tianwang” – blocat în China – destinat de asemenea să reamintească reprimarea sângeroasă a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen din Beijing din 4 iunie 1989.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

În noiembrie 2018, paisprezece asociaţii pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, au făcut apel la eliberarea disidentului, estimând că supravieţuirea lui se confruntă cu o ameninţare imediată. Potrivit lor, Huan Qi suferă de afecţiuni cronice – renală, cerebrală şi cardiacă.

Huang Qi (55 de ani) a primit în 2004 premiul RSF al cyber-disidentului după ce a fost condamnat mai înainte la patru ani de închisoare. El era atunci primul opozant chinez care execută o pedeapsă cu închisoarea pentru că a folosit internetul în scopuri politice.

În 2009, el a fost condamnat din nou, de această dată la trei ani de închisoare, pentru că a denunţat situaţia rea a construcţiei unor şcoli care s-au prăbuşit în anul precedent în timpul cutremurului din Sichuan (87.000 de morţi şi dispăruţi).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.