X

China promite să contribuie la o apropiere între Afganistan şi Pakistan

China, aliata tradiţională a Islamabadului, a promis sâmbătă să contribuie la o apropiere între Afganistan şi Pakistan, în perspectiva unui dialog cu talibanii afgani, relatează AFP, scrie News.ro .

Şeful diplomaţiei chineze, conslierul de stat Wang Yi, s-a întâlnit, la Kabul, cu omologii săi afgan şi pakistanez şi s-a declarat pregătit să-şi dea concursul la o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări din Asia de Sud, ale căror relaţii sunt în mod tradiţional sfidătoare.

Citește și : Spania: Poliţia a arestat trei tineri care administrau un site neonazist

”Noi susţinem eforturile de pace în Afganistan şi Pakistan şi îndemnăm talibanii să se alăture procesului de pace”, a subliniat Wang.

Această întâlnire, în urma unor discuţii preliminare între cele trei ţări, în urmă cu un an, ilustrează voinţa Beijingului de a se angaja mai mult în regiune, în care a investit masiv, în cadrul proiectului său al ”Drumului Mătăsii” secolului XXI, prin crearea Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC).

Acorduri au fost semnate sâmbătă în vederea prelungirii CPEC în Afganistan, prin legături rutiere şi feroviare.

Citește și : Ucraina: Mii de persoane s-au adunat la Kiev pentru a sprijini crearea unei Biserici ortodoxe independente

După întreruperea negocierilor între guvernul afgan şi talibani, în 2015, insurgenţii islamişti resping orice idee a unor negocieri directe cu Kabulul. Ei au deschis, în schimb, un canal de dialog cu Statele Unite.

Tags: AfganistanChinaCPECdialogpakistanStatele Unitetalibani
Categorii: Știrile zilei