China pune în gardă Australia cu privire la Japonia

Publicat:

China a declarat marţi că Australia ar trebui să-şi amintească crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact de securitate istoric în octombrie, informează France Presse, potrivit agerpres.

“În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni şi a împuşcat prizonieri de război australieni”, a declarat presei ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian.


Citeşte şi: Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik – Black News

“Fiţi atenţi la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva vă ameninţă, vă poate ameninţa din nou”, a avertizat el.

“China a fost prietenul vostru”, a amintit el.

Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relaţiile cu Beijingul, care s-au înrăutăţit considerabil sub fostul guvern conservator.

Dar cabinetul a semnat de asemenea în octombrie un nou pact de securitate istoric cu Japonia, rival regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creştere a Beijingului.

Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat în această săptămână pentru ziarul The Australian că este nevoie de “vigilenţă” faţă de China, o remarcă ce l-a înfuriat pe Xiao.

Odată excelente, relaţiile dintre Beijing şi Canberra s-au degradat de câţiva ani.

În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei de COVID-19 şi a exclus gigantul chinez Huawei de pe piaţă pentru a-i construi reţeaua de telecomunicaţii 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu contramăsuri vizând importul a peste 10 produse australiene, inclusiv cărbune, vin şi orz.

Citeşte şi: UE are nevoie de noi modalităţi pentru a sprijini firmele în tranziţia energetică – Black News

Un dezgheţ a început în noiembrie în timpul reuniunii G20 din insula indoneziană Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Xiao a recunoscut că schimburile comerciale au fost “perturbate” în ultimii ani, dar a spus că speră că “vor reveni la normal”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe

Cu varza murată în jurul lumii, rețete și obiceiuri de la noi și de departe Varza murată este un preparat tradițional care nu lipsește din...

VIDEO – Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani, captate de NASA

VIDEO - Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani, captate de NASA Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani...

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.