China pune la colţ UE pentru ‘ingerinţa’ în situaţia din Hong Kong

Publicat:

China a denunţat joi ceea ce a numit ”o ingerinţă” a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong, după ce Bruxellesul a criticat proiectul de lege care ar permite extrădarea suspecţilor din fosta colonie britanică spre China continentală, informează AFP, potrivit agerpres.

Proiectul noii legi, a cărui dezbatere în a doua lectură a fost miercuri amânat sine die de legislativul din Hong Kong, a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.


Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

”Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca” în afacerile Hong Kong-ului ”care sunt exclusiv afaceri interne chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang.

Reprezentantul diplomaţiei chineze, citat de Reuters, a subliniat că guvernul central de la Beijing condamnă comportamentul violent al demonstranţilor din Hong Kong şi susţine administraţia locală.

Poliţia din Hong Kong a folosit miercuri gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru dispersarea manifestanţilor, care au ripostat aruncând sticle şi cărămizi spre forţele de ordine. Autorităţile medicale au anunţat că 79 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

În pofida protestelor de miercuri şi a marşului din 9 iunie ce a reunit aproximativ 1 milion de persoane, şefa executivului local, Carrie Lam, a promis că legea controversată va fi votată de parlamentul din Hong Kong înaintea vacanţei de vară.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ”O ţară, două sisteme” nu mai sunt respectate de autorităţile centrale chineze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta Fostul Prim-ministru, Ion Chicu, întreabă dacă rectificarea Bugetului de Stat prin Decizie-protocolară, adică fără...

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat...

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian...

Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual

Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual Aleșii poporului au ratificat astăzi Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual, comunică MOLDPRES. Convenția subliniază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.