China reacționează la acuzațiile statului turc

Publicat:

Acuzaţiile Turciei că în China funcţionează “lagăre de concentrare” pentru uiguri în provincia Xinjiang (nord-vest) sunt “extrem de eronate şi iresponsabile”, a declarat luni Ministerul de Externe chinez, informează dpa, potrivit agerpres.

Turcia s-a alăturat sâmbătă unui mic grup de ţări majoritar musulmane care s-au exprimat împotriva detenţiei a 1 milion de uiguri şi alţi etnici musulmani, calificând modul în care aceştia sunt trataţi drept “o mare sursă de ruşine pentru omenire”.


Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Beijingul a negat iniţial existenţa taberelor, dar mai târziu a susţinut că sunt centre de formare vocaţională pentru minorităţi musulmane şi au ca scop să împiedice răspândirea terorismului şi a extremismului religios.

De asemenea, Ministerul de Externe chinez a răspuns la anunţul Turciei că muzicianul uigur Abdurrehim Heyit ar fi murit în detenţie în Xinjiang, declarând că informaţia este “disproporţionată” după ce media de stat chineze au difuzat un videoclip neverificat arătându-l pe muzician în viaţă.

“Este extrem de eronat şi iresponsabil pentru partea turcă să facă acuzaţii nerezonabile împotriva chinezilor pe baza unor minciuni ridicole care îi descriu pe cei în viaţă ca fiind morţi”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Clipul de 25 de secunde difuzat de serviciul turc al Radio China Internaţional arată un bărbat identificat ca Heyit la data de 10 februarie care susţine că este în stare bună de sănătate.

Nu este neobişnuit ca Beijingul să difuzeze videoclipuri cu activişti deţinuţi făcând confesiuni complete ale crimelor lor. Cu toate acestea, veridicitatea înregistrării video a fost pusă sub semnul întrebării online.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

Hua a declarat că Ambasada Chinei în Turcia a înaintat o plângere Ankarei pentru a-şi retrage comentariile şi i-a cerut să identifice sursa informaţiilor despre Xinjiang şi Heyit.

Taberele fac parte dintr-o represiune mai largă în provincia Xinjiang începută în urma unor revolte etnice în 2009 şi mai târziu după atacuri teroriste pentru care au fost acuzaţi uigurii în alte părţi ale Chinei.

Hua a adăugat că speră că Turcia ca o ţară “multietnică” ameninţată de terorism “să poată înţelege şi sprijini guvernul altei ţări în eforturile de a lupta împotriva terorismului şi salvgarda securitatea şi stabilitatea”.

Tratamentul Chinei faţă de uiguri este o “mare sursă de ruşine pentru umanitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, sâmbătă într-un comunicat, acuzând Beijingul că exercită presiune asupra acestei minorităţi vorbitoare de limbă turcică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.