X

China recunoaşte că a privat de libertate un cetăţean suedez

China a confirmat marţi că l-a privat de libertate pe librarul suedez de origine chineză Gui Minhai după ce a pus în aplicare dreptul penal, în timp ce autorităţile de la Stockholm denunţă o răpire ‘brutală’ şi cer eliberarea acestuia, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Din cauza încălcării legilor chineze, autorităţile competente au adoptat măsuri judiciare coercitive împotriva lui Gui Minhai’, a declarat marţi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, fără a da detalii. ‘China se opune tuturor discursurilor sau acţiunilor care nu respectă suveranitatea sa judiciară. Chiar dacă Gui este un cetăţean suedez, cazul său trebuie judecat în conformitate cu dreptul chinez’, a menţionat Geng Shuang.

Citeşte şi: Avocaţii lui Trump îi cer acestuia să nu dea declaraţii în faţa procurorului special

Procedura corespunde prevederilor dreptului penal chinez care permite privarea de libertate a unui suspect vizat printr-o procedură judiciară, ceea ce poate însemna detenţia sau plasarea în arest la domiciliu.

Gui Minhai, 53 de ani, care comercializa la Hong Kong cărţi despre regimul comunist, a fost arestat de poliţişti în civil pe 20 ianuarie într-un tren chinez în timp ce era însoţit de doi diplomaţi chinezi.

Suedia a denunţat luni o ‘intervenţie brutală’ în pofida asigurărilor repetate ale Chinei că ‘Gui este un om liber’, potrivit unui comunicat difuzat de biroul ministrului de externe suedez Margot Wallstrom, care a cerut încă o dată eliberarea lui Gui.

Uniunea Europeană a cerut de asemenea Beijingului eliberarea imediată a lui Gui Minhai şi să-i permită acestuia să primească ajutor consular şi asistenţă medicală.

Citeşte şi: Singurul condamnat pentru atacurile din 9/11 îl dă în judecată pe Donald Trump

Până în urmă cu doi ani, Gui Minhai lucra la Hong Kong pentru editura Mighty Current din fosta colonie britanică. Editura publica şi cărţi despre viaţa privată a unor lideri chinezi interzise în China continentală.

Gui Minhai a fost răpit în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda, fiind unul dintre cei cinci librari din Hong Kong care au fost daţi dispăruţi în acel an şi ulterior au fost văzuţi în partea continentală a Chinei. Ceilalţi patru au revenit ulterior în Hong Kong.

Autorităţile chineze susţin că Gui Minhai a fost eliberat în octombrie anul trecut după ce a executat o pedeapsă pentru o contravenţie rutieră în anul 2003. 

Tags: ChinaGeng ShuangGui Minhaihong kongSuediauniunea europeana
Categorii: Știrile zilei