X

China refuză să acorde asistenţă fără plată unei ambarcaţiuni de pescuit vietnameze în derivă

Autorităţile vietnameze susţin că o ambarcaţiune de pescuit cu un echipaj de 12 membri a fost lăsată în derivă în Marea Chinei de Sud timp de 7 zile după ce două nave chineze au refuzat să-i acorde asistenţă fără plată, informează vineri mass-media de la Hanoi, relatează DPA, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Le Thi Thu Hang, a confirmat informaţia joi într-o conferinţă de presă, declarând că vasul a fost avariat şi că Vietnamul a trimis o notă diplomatică Chinei solicitând ajutor.

Citește și : Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu AIEA (Cornel Feruţă)

Barca de pescuit a eşuat pe 25 septembrie în apropierea insulelor disputate Paracel.

Căpitanul navei, Phan Ba Tin, a declarat vineri că două nave chineze au apărut în zonă. Prima s-a oferit să-i tracteze până la o insulă din apropiere, ceea ce Tin a refuzat, susţinând că marea în zonă este periculoasă. Echipajul celei de-a doua nave a urcat la bord şi i-a obligat pe marinarii vietnamezi să semneze documente.

“După ce au verificat totul la bord, ei au spus că încălcăm apele teritoriale chineze şi ne-au obligat să semnăm o hârtie care confirmă acest lucru”, a precizat Tin pentru ziarul local Thanh Nien.

Navele chineze susţin că barca de pescuit vietnameză a avut doar o problema mecanică şi că viaţa echipajului nu era în pericol.

Conform Convenţiei Internaţionale pentru Căutarea şi Salvarea pe Mare, se aşteaptă ca naţiunile vecine să salveze vasele când viaţa echipajului este în pericol. Dacă vieţile nu sunt totuşi puse în pericol, nu este nerezonabil să se solicite plată pentru salvare.

Citește și : Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE

Incidentul intervine pe fondul unor tulburări în Marea Chinei de Sud. Cel mai recent, tensiunile au crescut între China şi Vietnam după ce nava chineză de cercetare Haiyang Dizhi 8 a încălcat de mai multe ori zonă economică exclusivă vietnameză căutând rezerve de petrol şi gaze.

Ambasada Chinei din Hanoi nu a răspuns unei solicitări a DPA de a comenta aceste informaţii.

Tags: ambarcatiuneechipajMarea ChineipescuitThanh NienVietnam
Categorii: Știrile zilei