China respinge acuzaţiile “ridicole” de spionaj formulate de Lituania

Publicat:

China a respins vineri acuzaţiile “ridicole” de spionaj formulate de Lituania care s-a alăturat altor ţări occidentale pentru a-şi exprima îngrijorările privind activităţile gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Grupul a ridicat suspiciuni pentru legăturile sale strânse cu guvernul chinez care au stârnit temerea că este o unealtă de spionaj internaţional a Beijingului.


Citește și : Grecia, prima ţară care ratifică acordul aderare al Macedoniei la NATO

“Este absurd şi ridicol pentru serviciile lituaniene de informaţii şi de securitate să se sprijine pe presupuneri şi imaginaţie pentru a crea deformări nefondate”, a declarat ambasada Chinei la Vilnius într-un comunicat.

Ambasada s-a declarat “şocată şi surprinsă” de declaraţiile “total inacceptabile” ale serviciilor lituaniene de informaţii, insistând asupra faptului că “China nu reprezintă nicio ameninţare pentru securitatea Lituaniei”.

În această săptămână, două servicii lituaniene de informaţii au condamnat China pentru o campanie de spionaj “din ce în ce mai agresivă” incluzând în special “încercări de recrutare a unor cetăţeni lituanieni”.

Şeful Departamentului securităţii de stat din Lituania, Darius Jauniskis, a declarat că agenţia sa analizează “ameninţarea” potenţială reprezentată de Huawei.

Citește și : SUA speră la un acord de pace în Afganistan înainte de alegerile din iulie

Responsabili americani au vizitat o serie de capitale europene pentru a le îndemna să evite tehnologia Huawei din proiectele lor de dezvoltare a reţelelor 5G oferind o conectivitate aproape instantanee, o vastă capacitate de transfer de date şi acces la noi tehnologii.

Mai multe ţări au interzis deja materialele 5G de la Huawei.

China are o prezenţă economică limitată în Lituania, membră a UE şi NATO, aliat fidel al Statelor Unite, dar sunt în curs discuţii legate de posibile investiţii chineze în portul Klaipeda, la Marea Baltică, potrivit unor responsabili locali.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai ciudate legi rutiere pe care ar trebui să le știți atunci când călătoriți în străinătate

Cele mai ciudate legi rutiere pe care ar trebui să le știți atunci când călătoriți în străinătate Fiecare țară are propriile reguli de conducere al...

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.