China şi Rusia reacţionează după ce s-a anunţat întâlnirea dintre Trump şi Kim Jong Un

Publicat:

China a cerut vineri Statelor Unite şi Coreei de Nord să dea dovadă de ‘curaj politic’ după anunţul organizării unui summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în legătură cu programul nuclear al Phenianului, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Sperăm că toate părţile vor da dovadă de curaj politic înainte de a lua deciziile corecte’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.


Citeşte şi: Recompensă de 5 milioane de dolari pusă pe capul unui lider taliban

Preşedintele american Donald Trump a acceptat să participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un până la sfârşitul lunii mai, a anunţat joi un emisar sud-coreean.

‘Salutăm semnalul pozitiv dat de dialogul direct între Statele Unite şi Coreea de Nord’, a spus Geng Shuang.

‘Dosarul nuclear nord-coreean se îndreaptă în direcţia cea bună’, a adăugat el.

Citeşte şi: La un pahar de soju, Kim Jong-Un a glumit pe seama imaginii sale din presa internaţională

China, care asigură 90% din comerţul extern al Coreei de Nord, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu îmbunătăţirea recentă a relaţiilor între cele două Corei, după o perioadă de îngrijorări privind un posibil război la graniţa sa în urma ameninţărilor lansate atât de Phenian, cât şi de Washington.

Întrebat dacă Beijingul intenţionează să găzduiască summitul SUA-Coreea de Nord, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a răspuns doar că Beijingul joacă un rol ‘indispensabil’ pentru reducerea tensiunilor.

Anunţul referitor la o viitoare întrevedere între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, posibil până la sfârşitul lunii mai, este ‘un pas în direcţia bună’, a declarat vineri, la Addis Abeba, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, informează AFP.

‘Este un pas în direcţia bună. Sperăm că această întrevedere va avea loc’, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki.

‘În mod sigur, avem nevoie de ea pentru a normaliza situaţia în Peninsula Coreeană’, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, în ultima zi a turneului pe care l-a desfăşurat în cinci ţări africane (Angola, Namibia, Mozambic, Zimbabwe şi Etiopia).

Citeşte şi: Ceasurile europene indică din nou ora exactă; deficitul de energie din Balcani a fost remediat

Donald Trump a răspuns pozitiv propunerii lui Kim Jong Un de a avea o întrevedere, iar această întrevedere ar putea avea loc până la sfârşitul lunii mai, a anunţat joi, la Washington, un înalt oficial sud-coreean, Chung Eui-yong.

Acest anunţ spectaculos a fost făcut la Casa Albă şi vine în urma unor contacte între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Kim Jong Un s-a angajat, de asemenea, să acţioneze în vederea ‘denuclearizării’ Peninsulei Coreene şi a promis să se abţină ‘de la orice nou test nuclear sau de rachetă’, a declarat Chung Eui-yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui sud-coreean, care tocmai avusese o întrevedere cu preşedintele Trump şi mai mulţi oficiali americani.

Casa Albă a confirmat că Donald Trump a acceptat invitaţia lui Kim Jong Un, locul urmând încă să fie stabilit.

Serghei Lavrov şi-a exprimat de asemenea mulţumirea în legătură cu organizarea unui summit intercoreean la sfârşitul lui aprilie, al treilea din istorie.

Angajate cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, luna trecută, această detensionare pe marginea dosarului nord-coreean s-a accelerat considerabil în ultimele zile. Ea vine după mai multe luni de război al declaraţiilor între Phenian şi Washington cu privire la fondul progreselor înregistrate de Coreea de Nord în programele sale nuclear şi balistic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sponsorii democraţilor sunt gata să-și mute toți banii pe Kamala Harris, dacă preşedintele Joe Biden se va retrage din cursa electorală

Sponsorii democraţilor sunt gata să-și mute toți banii pe Kamala Harris, dacă preşedintele Joe Biden se va retrage din cursa electorală Donatori ai Partidului Democrat...

Noi decizii ale CSE: Mijloace financiare, alocate pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

Noi decizii ale CSE: Mijloace financiare, alocate pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale 2,28 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului vor fi alocate...

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie 20 iulie este a 201-a zi a calendarului gregorian și a 202-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 20 iulie 2024

Horoscop 20 iulie 2024 Horoscop 20 iulie 2024. Nativii din zodia Capricorn înfloresc de la o zi la cealaltă, în timp ce Fecioarele sunt nemulţumite...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.