X

China se angajează să joace un ‘rol constructiv’ în Peninsula Coreeană

China s-a declarat luni gata să joace un “rol constructiv” în pacea şi stabilitatea Peninsulei Coreene, la câteva zile după ce al doilea summit dintre SUA şi Coreea de Nord, desfăşurat la Hanoi, s-a încheiat brusc şi fără un acord cu privire la denuclearizare, transmite Kyodo, potrivit agerpres.

“Problema denuclearizării este extrem de complicată şi sensibilă”, a declarat Zhang Yesui, purtător de cuvânt al legislativului chinez, în cadrul unei conferinţe de presă, cu o zi înainte de deschiderea la Beijing a sesiunii anuale a Adunării naţionale populare.

Citeşte şi: Tornadă ucigaşă în SUA. Cel puţin 23 de oameni au murit! – VIDEO

“Menţinerea păcii şi stabilităţii Peninsulei Coreene este interesul primordial al tuturor părţilor”, a adăugat Zhang, menţionând că Beijingul – principalul aliat politic şi economic al Phenianului – este angajat faţă de “un mecanism de denuclearizare şi pace în peninsulă”.

Purtătorul de cuvânt chinez şi-a exprimat de asemenea speranţa ca Washingtonul şi Phenianul să-şi continue convorbirile, notând că “nu ne putem aştepta ca problema să se rezolve cu doar una sau două întâlniri” între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

În cursul summitul lor de miercuri şi joi de la Hanoi, Trump şi Kim nu au reuşit să ajungă la un acord, în condiţiile în care SUA au insistat asupra denuclearizării complete, iar Coreea de Nord asupra ridicării sancţiunilor.

La o conferinţă de presă după summit, Trump a cerut mai multă asistenţă din partea Beijingului, menţionează Kyodo. “China a fost de mare ajutor”, a spus Trump. “Chiar l-am sunat de curând (pe preşedintele chinez Xi Jinping) şi i-am spus: Hei, ce-ai putea să faci în legătură cu asta? Dar a fost de mare ajutor la graniţă şi în general cred cu Coreea de Nord. Ar putea să ne ajute şi mai mult? Probabil că da”, a spus Trump.

Citește și: Elicopter PRĂBUŞIT în Kenya! Patru americani şi-au pierdut viaţa

Relaţiile dintre China şi Coreea de Nord s-au îmbunătăţit semnificativ după ce Kim Jong Un a fost în vizită la Beijing în martie anul trecut, pentru prima sa deplasare în străinătate de după ce a devenit lider suprem al ţării, în urma morţii tatălui său Kim Jong Il, în decembrie 2011.

Kim Jong Un a plecat sâmbătă din Vietnam către Coreea de Nord cu un tren special şi au existat speculaţii că se va întâlni cu Xi Jinping în drum spre casă, dar se pare că nu s-a oprit la Beijing, măsurile de securitate de la principala gară din capitala chineză rămânând la nivelul obişnuit.

Tags: ChinaCoreea de NordCoreea de SudDonald TrumpKim Jong UnSUAXi JinpingZhang Yesui
Categorii: Știrile zilei