X

China se implică în criza din Golf

Administrația de la Beijing a anunțat luni că regretă decizia Iranului de a crește concentrația uraniului îmbogățit peste limita admisă în Acordul Nuclear și a reiterat faptul că disputa trebuie rezolvată în mod diplomatic, relatează Reuters, potrivit agerpres.

De asemenea, Ministerul de Externe din China a cerut tuturor părților implicate să dea dovadă de reținere.

Citește și: Tragedie rutieră pe drumul spre Taj Mahal. Cel puţin 29 de oameni au murit! – VIDEO

China a denunţat luni ”agresiunile” Statelor Unite drept cauza actualei crize cu Iranul, care a anunţat că a început să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian, relatează AFP, transmite și news.ro.

”Presiunea maximă a Statelor Unite exercitată de către Statele Unite asupra Iranului este sursa crizei nucleare iraniene”, a apreciat, într-o conferinţă de presă obişnuită un purtător de cuvnt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Administrația de la Teheran a anunțat duminică dimineață că va crește concentrația uraniului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administrația de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Citește și: Juan Guaido reia negocerile cu guvernul lui Maduro

Decizia luată de Iran a fost contestată și de Marea Britanie, Franța și Germania.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Tags: Abbas Araqchiacord nuclearBeijingChinaIranteheran
Categorii: Sinteze