X

China şi-a inaugurat ambasada în Honduras

China şi-a inaugurat luni ambasada în Honduras în urma stabilirii de relaţii diplomatice între cele două ţări în detrimentul Taiwanului, în timp ce preşedinta honduriană, Xiomara Castro, a anunţat că pleacă marţi la Beijing într-o vizită oficială, notează AFP, potrivit agerpres.

Ceremonia a avut loc într-un hotel din Tegucigalpa, deoarece Beijingul nu a decis încă unde îşi va instala delegaţia diplomatică. De asemenea, Hondurasul nu s-a hotărât cu privire la locaţia ambasadei sale în capitala Chinei.

Citeşte şi: Ucraina confirmă că desfăşoară ‘acţiuni ofensive’ în anumite sectoare ale frontului – Black News

Iniţial, delegaţia diplomatică chineză va fi condusă de un însărcinat cu afaceri, Yu Bo.

“Ambasada Chinei în Honduras va face tot posibilul pentru a-şi îndeplini responsabilităţile de a fi fereastra, platforma care deschide relaţiile dintre cele două ţări”, a declarat Yu Bo în cursul ceremoniei la care a participat ministrul hondurian de externe, Enrique Reina.

Hondurasul l-a numit ambasador la Beijing pe Salvador Moncada, unul dintre cei mai eminenţi cercetători medicali din lume care locuieşte de câţiva ani la Londra, iar China a aprobat deja această alegere.

Şeful diplomaţiei honduriene a anunţat presei că preşedinta Castro “pleacă mâine” marţi pentru prima sa vizită oficială în China.

În timpul acestei vizite “vor fi semnate o serie de memorandumuri, documente, acorduri-cadru, şi bineînţeles (va avea loc) întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre preşedinta Castro şi preşedintele Xi Jinping”, a adăugat ministrul.

Reina a menţionat că Beijingul, înainte de încheierea unui acord de liber schimb între cele două ţări, a autorizat deja exportul în China a mai multor produse agroalimentare din Honduras, precum pepeni, creveţi sau banane.

China şi Hondurasul au stabilit relaţii diplomatice pe 26 martie, în acelaşi timp în care Tegucigalpa a rupt legăturile cu Taiwanul, aşa cum cere Beijingul în astfel de circumstanţe în numele principiului “o singură Chină”.

Citeşte şi: Primele întăriri pentru KFOR au început să sosească în Kosovo, la o săptămână după incidentele din nordul regiunii – Black News

Beijingul vede Taiwanul ca una dintre provinciile sale care se va reuni într-o zi cu restul teritoriului său.

Hondurasul este a cincea ţară din America Centrală care, cu începere din 2007, a rupt legăturile cu insula în favoarea Beijingului. În America Centrală, doar Guatemala şi Belize continuă să aibă relaţii cu Taiwanul.

Tags: BeijingChinaHondurasSalvador MoncadataiwanTegucigalpaXi JinpingXiomara CastroYu Bo
Categorii: Știrile zilei