China şi Rusia încearcă o contrapondere la sancţiunile occidentale

Publicat:

China şi Rusia au pledat marţi pentru ca mai multe ţări să se alăture “opoziţiei lor puternice” faţă de sancţiunile occidentale, precum cele anunţate luni de Uniunea Europeană împotriva a patru oficiali şi entităţi chineze pentru încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang, provincie din nord-vestul Chinei, relatează EFE, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă comună la Guilin (sud) cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov – aflat de luni într-o vizită oficială în China – şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a apreciat că “fiecare ţară trebuie să facă un pas în faţă şi să se opună oricărui tip de sancţiuni unilaterale”.


Citește și: ATAC ARMAT într-un magazin din SUA (VIDEO)! 10 oameni au fost uciși!

“Aceasta serveşte numai pentru a satisface intereselor anumitor ţări, dar nu va găsi sprijin în cadrul comunităţii internaţionale”, a spus Wang.

În acelaşi spirit, Lavrov a declarat că Moscova şi-ar dori “să lucreze împreună cu alte ţări pentru a consolida interacţiunea în vederea contracarării acţiunilor ţărilor occidentale”.

“Cooperarea noastră (între China şi Rusia) nu vizează nicio altă ţară şi există spaţiu pentru extinderea acesteia, în special în Asia Centrală”, a adăugat Lavrov.

Ministrul de externe rus a subliniat, de asemenea, că ar dori să asiste la “o mai mare cooperare cu Europa fără a aduce atingere sistemului internaţional stabilit”.

Uniunea Europeană a inclus luni pe lista sa cu sancţiuni patru oficiali şi o entitate chineză pentru “încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva minorităţii uigure din regiunea Xinjiang, în ceea ce constituie primele sale sancţiuni împotriva Beijingului de la masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.

Aceste sancţiuni, care implică îngheţarea activelor persoanelor şi entităţilor vizate în UE, precum şi interdicţia de intrare pe teritoriul blocului comunitar fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri restrictive care vizează şi doi ruşi pentru infracţiuni, inclusiv “tortură”, împotriva persoanelor LGBTI din Cecenia.

Aproape simultan, Beijingul a reacţionat, adoptând sancţiuni împotriva europenilor, între care cinci deputaţi şi patru entităţi. Persoanele vizate nu vor putea călători în China continentală sau în teritoriile semiautonome Macao şi Hong Kong, iar entităţile în cauză nu vor putea desfăşura afaceri sau activităţi pe teritoriul Chinei.

Profitând de context, Lavrov a lansat un atac dur la adresa UE, declarând că Moscova nu mai are la ora actuală niciun fel de relaţie cu Uniunea Europeană ca organizaţie, din cauza – potrivit lui – “acţiunilor unilaterale ale Bruxellesului care au dus la distrugerea infrastructurii relaţiilor dintre Rusia şi UE”, conform agenţiilor de presă ruse oficiale TASS şi RIA Novosti.

“… Europa a rupt aceste relaţii, distrugând pur şi simplu toate mecanismele create timp de mai mulţi ani şi au rămas doar ţări europene separate care îşi doresc să se ghideze după interesele lor naţionale”, a afirmat Lavrov, adăugând că “relaţiile noastre cu China se dezvoltă mai repede decât ceea ce a rămas din relaţiile cu ţările europene”.

Potrivit lui, Rusia va fi pregătită pentru contacte în vederea sporirii interacţiunii cu UE atunci când Bruxellesul va considera necesar să elimine anomalia din relaţiile bilaterale, potrivit TASS. Deocamdată, “nu avem schimbări pe Frontul de Vest, în Est însă avem, în opinia mea, o agendă foarte intensă, care se îmbogăţeşte cu fiecare an”, a spus ministrul rus.

În ultimul timp, relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles s-au tensionat din cauza “dosarului Navalnîi”, UE instituind noi sancţiuni împotriva Rusiei, la care partea rusă a avertizat că va răspunde în mod similar, notează RIA Novosti, fără alte detalii. UE a instituit sancţiuni împotriva Rusiei pentru că Moscova, în pofida rezultatelor a trei laboratoare europene, nu a dorit să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok, considerat armă chimică, a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Aceasta în condiţiile în care Occidentul, în special SUA au alocat Rusiei sume importante de bani pentru distrugerea arsenalului chimic în anii ’90, conform presei independente ruse.

Lavrov a sosit luni în China pentru o vizită care se încheie marţi şi care, potrivit experţilor citaţi de presa de stat chineză, încearcă să ajusteze şi să coordoneze strategiile celor două ţări într-un moment de tensiune cu SUA, în special în ceea ce priveşte Rusia, ale cărei relaţii cu Washingtonul s-au deteriorat considerabil în ultimele zile.

Citește și: Partidele de stânga au format noul guvern în Kosovo

În acest context, Rusia şi China şi-au exprimat sprijinul pentru convocarea unui summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, acuzând SUA că încearcă să distrugă arhitectura juridică internaţională, într-o declaraţie comună publicată marţi. Cele două ţări consideră că SUA încearcă să se bazeze pe alianţe militare şi politice din perioada Războiului rece, potrivit Reuters.

“Într-un moment de turbulenţe politice globale în creştere, un summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU este în mod special necesar pentru a stabili un dialog direct despre modalităţile de soluţionare a problemelor comune ale umanităţii în interesul menţinerii stabilităţii globale”, se menţionează în declaraţia comună a şefilor diplomaţiilor chineză şi rusă, postată pe site-ul MAE rus. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAS a decis: Gimnasta româncă Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz la Jocurile Olimpice

TAS a decis: Gimnasta româncă Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz la Jocurile Olimpice Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, sâmbătă seară, că TAS...

Explozia unei rachete chinezeşti în spaţiu pune în pericol peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte spaţiale

Explozia unei rachete chinezeşti în spaţiu pune în pericol peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte spaţiale Un etaj de rachetă chineză care s-a rupt...

Unul dintre cei mai violenţi protestatari care au atacat Capitoliul la 6 ianuarie 2021, condamnat la 20 de ani de închisoare

Unul dintre cei mai violenţi protestatari care au atacat Capitoliul la 6 ianuarie 2021, condamnat la 20 de ani de închisoare Un bărbat din California...

Gafă a lui Trump. Fostul preşedinte a povestit ceva despre fostul iubit al Kamalei Harris, dar a confundat persoana

Gafă a lui Trump. Fostul preşedinte a povestit ceva despre fostul iubit al Kamalei Harris, dar a confundat persoana Donald Trump, omul care obişnuia să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.