China şi Rusia refuză la ONU înăsprirea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

Publicat:

Indignarea internaţională provocată de tirul unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord s-a lovit de refuzul Chinei şi al Rusiei de a întări sancţiunile împotriva Phenianului, notează AFP, potrivit agerpres.  

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate “provocările din ce în ce mai periculoase” ale Coreei de Nord şi a anunţat că Statele Unite vor prezenta o rezoluţie de “întărire a regimului de sancţiuni” adoptat după un precedent tir nord-coreean al unei ICBM, în 2017.


Citește și : În cursul unei vizite în Polonia, Joe Biden l-a numit din nou ‘criminal de război’ pe Vladimir Putin

Dar Beijingul şi Moscova au exclus orice înăsprire. Ambasadorul chinez Zhang Jun a pledat chiar pentru o “relaxare sancţiunilor la momentul oportun”, în timp ce diplomata rusă Anna Evstigneeva a spus că se teme că întărirea sancţiunilor “va ameninţa cetăţenii nord-coreeni cu probleme social-economice şi umanitare inacceptabile”.

Racheta, trasă joi, a zburat mai sus şi mai departe decât precedentele ICBM testate de ţara dotată cu arma nucleară.

Numit Hwasong-17, este capabilă să lovească orice parte a teritoriului american şi a aterizat în zona maritimă economică exclusivă a Japoniei.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat şi supervizat personal testul, asigurând, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, că racheta va face “întreaga lume conştientă (…) de puterea forţelor noastre armate strategice”.

Coreea de Nord este “pregătită pentru o confruntare de lungă durată cu imperialiştii americani”, a adăugat cel care apare, în fotografiile făcute de media de stat, îmbrăcat cu obişnuita sa geacă de piele neagră şi cu ochelari de soare de aviator, mergând pe pistă în faţa unei rachete uriaşe.

Tirul a fost condamnat vineri de G7, care a denunţat o “încălcare flagrantă” a obligaţiilor Phenianului faţă de Naţiunile Unite.

Coreea de Nord “are cu siguranţă alte lucruri în rezervă” după ce a tras această rachetă, a estimat consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Hwasong-17, dezvăluită pentru prima dată în octombrie 2020, este numită de analişti “racheta monstru”. Nu a mai fost niciodată testată cu succes, iar lansarea a dus la noi sancţiuni americane.

Citește și : Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina trupe staţionate în Georgia

Aceasta este “o suspendare a moratoriului privind lansarea de rachete balistice intercontinentale la care preşedintele Kim Jong Un” s-a angajat în 2017, a deplâns preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Armata sud-coreeană a anunţat joi că a efectuat mai multe tiruri cu rachete ca răspuns la testul cu rachetă balistică intercontinentală întreprins în aceeaşi zi de Coreea de Nord, reaminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.